Detur på årets Ferie for Alle i Messecenter Herning i februar i år. Foto: Henrik Baumgarten.

Konkurstruet rejsearrangør lukker indtil videre

Svenske Detur, der også sælger charterrejser i Danmark, lukker resten af året. Charterarrangøren, der står foran rekonstruktion, konkurs eller ejerskifte, kalder besked til hotelgæster “et falsum.”

Den svenske charterarrangør Detur aflyser resten af 2022-sæsonen. Det skriver Detur i en pressemeddelelse. Her omtales rejsearrangørens udfordringer i forbindelse med blandt andet coronakrisen, energikrisen, krigen i Ukraine, den svækkede tyrkiske valuta og så videre.

Alt sammen betyder det ”en udfordrende forretningssituation og nødvendighed af en genstart for at sikre en sund rejsevirksomhed,” hedder det blandt andet.

Detur vil prøve at få en genstart med ny kapital til virksomheden, skriver ledelsen i Detur i pressemeddelelsen.

Detur ejes af Nordco Tours AB i Stockholm og kontrolleres af tyrkiske Haluk Semiz med adresse i det svenske.

Milliongæld i Tyrkiet
Ifølge en Gooogle-translate oversættelse skriver det tyrkiske medie BuyukAlanya, at Detur er gået konkurs. Detur havde i år forventer at sende 180.000 turister fra Nordeuropa (Skandinavien) til Tyrkiet og 300.000 næste år, hedder det.

Konkursen, der ikke er officielt bekræftet, betyder at Detur efterlader en gæld på syv millioner tyrkiske lira, cirka 2,9 millioner danske kroner, til hoteller og andre turismeaktører i tyrkiske Alanya og Antalya.

Det tyrkiske medie skriver også, at Anex Tours, et tyrkisk rejsebureau i Tyskland, kan blive ny ejer af Detur. Men Anex ønsker naturligvis ikke at overtage gælden i Detur.

Standby.dk har af branchekilder også fået Anex Tours oplyst som mulig ny ejer af Detur.

1.000 danskere på rejse med Detur
Detur har, ifølge Standby.dks oplysninger fra branchekilder, i øjeblikket skønsmæssigt 1.000 danske gæster på hoteller i navnlig Tyrkiet, men også Kreta og Rhodos.

Gæsterne har fået besked om, at Detur er blevet solgt til ”en større virksomhed,” og at gæsterne nu selv må betale for hotellet, de bor på. Når den nye ejer er på plads, kan gæsterne få deres hoteludlæg refunderet, loves det.

I pressemeddelelsen afviser Detur at stå bag denne meddelelse til sine rejsegæster, om at de selv må betale for hotellet. ”Meddelelsen er et falsum. Den er sendt på en fax, et gammeldags kommunikationsmiddel, Detur ikke bruger. Faxen viser hverken tidspunkt eller hvilket faxnummer, den er sendt fra,” påpeger Detur.

Hotellerne, hvor vores gæster bor i øjeblikket, har, ifølge vores optegnelser, modtaget forudbetaling for hotelovernatningerne,” hævder Detur og tilføjer: ”Ingen af vores gæster skal betale hotellet for et allerede forudbetalt ophold. Hotellerne har ikke lovmedhold til at opkræve betaling direkte fra vores gæster.”

Detur har lukket sine sider på sociale medier.

Detur dækkes ikke af Rejsegarantifonden
Fordi Detur er registreret hos den svenske modsvarighed til Rejsegarantifonden i Danmark, Kammarkollegiet, kan danske rejsekunder som hovedregel ikke gøre erstatningskrav gældende overfor Rejsegarantifonden.

Det skriver fonden på sin hjemmeside. Her står der blandt andet:

”Så vidt vi (Rejsegarantifonden, red.) er orienteret, er Detur Denmark ApS ikke gået konkurs, men man kan holde sig opdateret på statstidende.dk, hvor det vil fremgå, hvis Detur Denmark ApS bliver erklæret konkurs.

Skulle Detur Denmark ApS gå konkurs, skal pakkerejsekunder kontakte den svenske rejsegarantiordning Kammarkollegiet i Sverige (der henviser til Konsumentverket i Sverige, red.)

Kunder, der kun har købt flybillet, kan i tilfælde af konkurs kontakte Rejsegarantifonden. En flybillet alene kan på visse betingelser være omfattet af fondens dækning, og det er ikke en betingelse, at udbyderen har stillet garanti for konkurs i Danmark,” lyder det fra Rejsegarantifonden.

 

Relaterede artikler:

Omstridt charterarrangør rygtes solgt til tysk bureau

Detur fik 27 sure smileys i Pakkerejse-Ankenævnet

Vred charterarrangør forlader dansk brancheforening