Regeringen har ombestemt sig, nu må udenlandske turister alligevel bo på hotel i København. Her er udsigten fra Tivolis Nimb-hotel, der blandt andet har udendørs pool, i baggrunden Radissons Royal-hotel. Pressefoto for Tivoli: Bax Lindhardt.

Kovending: Nu må udenlandske turister alligevel bo i København

”Hvis de tror, at den godbid ændrer vores verden, må de tro om igen,” siger koncernchef for Københavns største hotelkæde efter regeringen alligevel tillader udenlandske turister på Københavns hoteller.

(Opdateret med pressemeddelelser fra Horesta og Dansk Erhverv)

Efter statsministeren for to uger siden chokerede dele af dansk turisme med forbud mod overnattende udenlandske turister i København og på Frederiksberg, ændres nu kurs: nu må de alligevel gerne bo på hotel i hovedstaden.

Regeringen ændrer nu kurs så udenlandske turister alligevel må overnatte på for eksempel københavnske hoteller. Det meddeler justitsminister Nick Hækkerup fredag eftermiddag.

“Vi ændrer beslutning, så de turister, der kommer ind fra de lande, også har mulighed for at overnatte i København og i Frederiksberg Kommune. Det gør vi under indtryk af den kritik og den udvikling, der har været de seneste 14 dage,” sagde Nick Hækkerup på et kort pressemøde.

TV2.dk skriver blandt andet, at beslutningen om at de udenlandske turister alligevel godt må overnatte i København, kommer efter pres på Christiansborg fra Venstre, Konservative og Radikale Venstre.

Også Dansk Erhverv og brancheorganisationen Horesta har udtrykt højlydt undren og kritik. ”Den største magnet i dansk turisme er København, og den bliver efterladt på perronen,” har direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, sagt til DR.dk

De seks overnatninger, udenlandske turister fortsat tvinges til at købe inden de kommer til Danmark, må gerne fordeles mellem København og andre dele af landet, oplyser justitsministeren.

”Nu mangler vi kun 6-dagesreglen og yderligere grænseåbninger”
En af de første reaktioner på regeringens kovending om at udenlandske turister alligevel gerne må overnatte i København og på Frederiksberg, kom på Linkedin fra Lars Ramme Nielsen, chef for turisme og oplevelsesøkonomi hos Dansk Erhverv, der kort skrev:

”Lidt har også ret! Tak. Nu udestår 6-dagesreglen og yderligere grænseåbninger.”

Og koncernchef Dorte Krak fra Københavns største hotelkæde, Arp-Hansen, der har mere end hver femte hotelværelse i Storkøbenhavn, siger til STANDBY.dk:

”Det er et skridt i den rigtige retning, men reglen om seks nætter er stadig stor begrænsning. Gennemsnitsopholdet for udenlandske gæster i Danmark på hotel er 2,2 nætter. Hvis de tror, at denne godbid ændrer vores verden, må de tro om igen. Hotelbranchen ligger ned, men alt kan hjælpe,” siger Dorte Krak.

HORESTA: Afskaf seks-dages reglen
I en pressemeddelelse siger Horestas administrerende direktør, Katia K. Østergaard: ”Det er helt logisk, at denne regel nu forsvinder. Dermed er der igen samme regler for alle landsdele, og en af de hårdest ramte regioner i forbindelse med coronakrisen kan få andel i de turister, der måtte komme fra de tre lande.”

Hun opfordrer til, at man meget hurtigt også afskaffer 6 dages-reglen, som betyder, at turister først kan få adgang til Danmark, hvis de kan dokumentere, at de skal overnatte her mindst seks nætter. “Vi havde svært ved at forstå logikken i Københavnerreglen, og 6 dages-reglen er lige så ulogisk”, siger Katia K. Østergaard.

Horesta opfordrer desuden til, at Danmark åbner op for turister fra flere lande. Baggrunden er, at Danmark er et af de lande i Nordeuropa med de skrappeste indrejseregler og restriktioner for udenlandske turister. Samtidig har flere sundhedseksperter udtalt til danske medier, at vores grænser kan åbnes yderligere, uden at smittetrykket i Danmark øges af den grund.

Eksperternes udtalelser kommer i kølvandet på, at EU-kommissionen har meldt ud, at fortsat grænselukning skal baseres på objektive sundhedsdata, og at der skal være proportionalitet i beslutningerne, skriver Horesta.

”Det har katastrofale konsekvenser, koster tusindvis af arbejdspladser og virker helt ude af proportioner. Dette bør ændres straks, ligesom Danmark bør følge EU-kommissionens anbefalinger og åbne grænserne allerede fra på mandag”, siger Katia K. Østergaard.

Dansk Erhverv: Vigtigt skridt i genåbningen af København
I en pressemeddelelse om at udenlandske turister alligevel må bo i København, siger Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv:

”Vi er meget tilfredse med, at regeringen nu tillader overnatninger i København. Det har vi kæmpet hårdt for i Dansk Erhverv, for en sommer næsten uden turister havde været meget voldsomt for turisme- og oplevelsesbranchen i hele landet.”

Udenlandske turister i København forbruger årligt for 26 milliarder kroner – eller 45 procent af det samlede udenlandske forbrug i hele Danmark, viser tal fra Dansk Erhverv.

”Tallene viser, at København er vigtig for turismen. Men vi er langt fra i mål. Vi skal have fokus på seksdagesreglen og grænserne, hvor jeg synes, at der er rum for, at vi kan åbne for flere lande,” siger Brian Mikkelsen.

Relaterede artikler:

Horesta-medlemmer kan ikke bruge grænseåbning

Giv os den sunde fornuft tilbage

Dansk turisme skælder ud over 6-dages regel

”Københavns turisme er slået tilbage til stenalderen”