Kritik af VisitDenmarks dyre direktør-rejser

3
Et af bilagene fra Jan Olsens rejser som VisitDenmark-direktør. Kilde: Metroxpress.
Et af bilagene fra Jan Olsens rejser som VisitDenmark-direktør. Kilde: Metroxpress.

TURISME: VisitDenmarks direktør bruger i snit over 25.000 kr. om måneden på flyrejser, hotel mm. Nogle er dyrere end statens regler tillader. ”Revisionen har ingen anmærkninger” siger VisitDenmarks bestyrelsesformand.

”Jeg er forundret over, at dette er blevet en sag. VisitDenmark har netop haft årsafslutning og hvert år beder vi revisionen oplyse, hvis VisitDenmark ikke følger gældende regler for rejser. Der har ikke været anmærkninger,” siger Jens Wittrup Willumsen, bestyrelsesformand i VisitDenmark til standby.dk, og fortsætter: ”Men efter medie-omtalen af VisitDenmarks adm. direktør, Jan Olsens, rejser, har jeg på vegne af VisitDenmarks bestyrelse bedt direktionen om en redegørelse for omfanget. Herunder hvilke regler, vi måtte have overtrådt. Jeg har megen tillid til, at direktionen tænker fornuftigt på brug af ressourcer.”

Det var i weekenden ikke muligt for standby.dk at få oplyst størrelsen på VisitDenmarks rejsebudget, kun at det bl.a. er ok for f.eks. den adm. direktør og direktionen at flyve business class på oversøiske rejser.

Metroxpress skrev fredag, at avisen har fået aktindsigt i de beløb, VisitDenmarks nuværende adm. direktør, Jan Olsen, har brugt på fly, hoteller, restaurantbesøg mm. siden han tiltrådte i januar 2011. Det viser et forbrug på omkring 1,6 mio. kr. – eller over 25.000 kr. i snit hver måned.

Aktindsigten viste bl.a., at Jan Olsen i nogle tilfælde har fløjet på business class indenfor Europa, selv om dette er i kontrast til VisitDenmarks rejseregler. Ligeledes har der været overnatninger på hoteller med højere værelsespris end reglerne accepterer.

I alt har Metroxpress fået aktindsigt i 160 rejser for medlemmer af direktionen i VisitDenmark – heraf har alene Jan Olsen haft rejseudgifter for 1,6 mio. kr. siden 2011.

F.eks. var Jan Olsen og VisitDenmarks vicedirektør på to rejser til London under OL i august 2012. Begge foregik på business class og på firestjernede hoteller, der var dyrere end reglerne giver lov til, skriver avisen.

Metroxpress fremlægger på sin hjemmeside en række bilag fra Jan Olsens rejser som VisitDenmark-direktør; bl.a. fra en Michelin-restaurant i New York.

Under dette besøg i 2012 blev der bl.a. spist middag med VisitDenmarks nye markedschef i USA samt dennes hustru, men ingen navne for deltagere blev skrevet på regningen til nogle tusinde kr. Flybilletten på business class for turen til New York kostede næsten 24.000 kr. og hotelovernatningerne over 20.000 kr.

Om Jan Olsens generelle rejseforbrug, siger lektor i forvaltningsret Sten Bønsing fra Aalborg Universitet til avisen: ”Det lyder som klar overtrædelser af statens rejseregler.”

Og i en mail skriver erhvervsminister Troels Lund Poulsen til avisen: ‘VisitDenmark skal selvfølgelig følge statens rejseregler. Det er ikke acceptabelt, hvis de ikke har fulgt reglerne – det vil jeg indskærpe over for dem.”

Det er ikke lykkedes for hverken Metroxpress eller standby.dk at få et interview med Jan Olsen. I stedet er VisitDenmarks kommunikationschef, Mikkel Thrane, sat på mål. Han ønskede i går ikke overfor standby.dk at oplyse mere end han sagde forleden:

”VisitDenmark er meget opmærksom på, at direktionens og medarbejdernes rejseaktivitet foregår mest økonomisk, og at vi følger gældende retningslinjer for ministeriers og styrelsers tjenesterejser.

I nogle tilfælde er det efter en konkret vurdering besluttet, at det fastsatte hoteldispositionsbeløb må overstiges, lige som det af planlægningsårsager og risiko for aflysninger af møder har været nødvendigt at ændre flybilletter. Samtidig er VisitDenmark ofte omdrejningspunkt for forskellige aktiviteter, hvor der kan forekomme repræsentation.

Det er beklageligt, hvis der er foretaget dispositioner, som vurderes at ligge uden for retningslinjerne for ministeriers og styrelsers tjenesterejser.

Retningslinjerne vil blive indskærpet, så det sikres, at alle tjenesterejser fremover foregår i nøje overensstemmelse med reglerne,” oplyser kommunikationschefen.

DEL ARTIKLEN
  •  
  •  
  •  

Skriv en kommentar

3 Comments on "Kritik af VisitDenmarks dyre direktør-rejser"

Notify of
avatar
JM
JM

Der røg også lige et ekspeditionsgebyr på kr. 75 oveni i en regning på næsten 50.000. Det ser komisk ud.

Mikael
Mikael
Overlad nu den slags ondt-i-røven-journalisme til Ekstrabladet, der som bekendt har dette som deres spidskompetence. Det kan virkelig ikke bringe mit vand i kog, at man på direktionsniveau (og på lange arbejdsrejser) rejser på business class. Ellers kan jeg bidrage med endnu en skandale: Direktører får også højere løn end os andre! Jeg synes, at vi er ved at blive en nation af milimeterdemokratiske og evigt misundelige småborgere og det klæder os ikke. Der er ærligt talt større problemer i denne tid, både økonomiske, sikkerhedsmæssige og miljømæssige, som vi burde fokusere på. Selvfølgelig skal reglerne følges, så hvis en direktør… Read more »
Kaj Spangenberg
Kaj Spangenberg

Det hedder VisitDenmark, fordi direktøren skal ud for at se verden og bagefter vende hjem, så han kan påstå, at han har VisitDenmark!

wpDiscuz