Øen Broc tæt på Split er en af Kroatiens større turistattraktioner. Wikipedia-foto: Nick Savchenko.

Kroatien: Euro og Schengen gav turistboom

Kroatien havde i årets første halvår vækst på 12 procent i turister. Turistministeriet tilskriver en del af væksten med, at EU-landet fra i år fik euroen som valuta og kom med i Schengen-samarbejdet.

Væksten på de 12 procent i årets seks måneder er i forhold til samme tid sidste år, oplyser det kroatiske turistministerium. Indtil nu har Kroatien i år haft over ni millioner ankomster fra udenlandske turister. Turismen udgør 20 procent af landets bruttonationalprodukt.

Ifølge turistministeriet skyldes fremgangen ikke mindst, at Kroatien fra starten af i år fik euroen som valuta ligesom landet tilsluttede sig Schengen-samarbejdet om fri bevægelighed uden for eksempel paskontrol mellem de tilsluttede lande.

Euronews skriver dog, at nogle kroatiske turistaktører har svært ved at få øje på fremgangen i udenlandske turister – de mener, at der er 20-30 procent færre turister end før pandemien.

Ifølge de officielle kroatiske tal var der i 2019, året før pandemien, 23,5 millioner udenlandske turistankomster til Kroatien – sidste år var tallet 18,9 millioner. De største udenlandske turistleverandører er Tyskland, naboerne i Slovenien samt Østrig. Danmark er ikke på top-20 listen over de største udenlandske markeder, der stopper ved lidt over 200.000 årlige ankomster.

Men Kroatien er dog på teleselskabet Telenors opgørelse til Standby.dk over de 12 lande, flest danske Telefoner-kunder (dem er der 1,6 millioner af) i de første to uger af denne måned brugte deres mobiltelefon i.

Fly fra 130 primært europæiske lande
Mange udenlandske turister kører til Kroatien – men landet er ifølge det nationale turistråd, Croatian National Tourist Board, også godt forsynet med flyruter.

Ifølge CNTB er der denne sommer flyvninger til Kroatien fra 130 lufthavne i 38 lande, navnlig Europa, en stigning i forhold til sidste år. Der er flest direkte flyruter til Kroatien fra Tyskland, Storbritannien, Frankrig, Holland og Italien.

Der er flest ruter til Split (32 procent af ruterne), hovedstaden Zagreb har 30 procent, mens lufthavnen ved Dubrovnik har 22 procent af ruterne fra udlandet, oplyser CNTB. Ruterne flyves af 57 flyselskaber, en stigning fra 50 sidste sommer. De største selskaber er landets eget, Croatia Airlines, fulgt af Ryanair, Easyjet, Eurowings og Lufthansa.

 

Relaterede artikler:

Her er danskernes udenlandske rejsefavoritter

Ferieprisindeks viser billigste og dyreste rejselande

Turistlande i Sydøsteuropa styrket efter pandemien