Kronisk syge kan godt forsikres på ferierejsen

SOMMERKLUMME: I hvert fald, hvis de er medlemmer af EU, men det har briterne tilsyneladende ikke opdaget endnu, og snart kan det være for sent.

Af Ejvind Olesen

Der er urimelige forhold for rejseforsikring i Storbritannien, hvis man har eller har haft, cancer. Det skriver Macmillan Cancer Support. Mange må simpelthen blive hjemme, fordi de præsenteres for en præmie, der er skyhøj i forhold til raske personer, hedder det i en udtalelse fra organisationen.

En gennemsnits rejseforsikringspræmie i England er £ 37, mens en person, som har haft eller har cancer, ofte for den sammen forsikring skal af med £1.000 eller mere.

Nu er det gennemsnit for de mindre præmier, men mange tusinder må betale de høje priser, hvilket MacMillan vil have genforhandlet med forsikringsselskaberne. Topchef Lynda Thomas siger til Travel and Tour, at for mange mennesker bliver en feriedrøm ændret til et mareridt, når de opdager, hvad det koster at bliver forsikret.

Danske statsborgere er dækket bedre ind med rejseforsikringer end de fleste andre lande i verden. Bortset fra visse firmaforsikringer kender vi ikke til forhøjede præmier for folk med kroniske sygdomme.

Store rejseforsikringsselskaber som ERV (Europæiske) og Gouda kan stille en række krav for at ville forsikre, eller nævne en række betingelser, men kæmpe forskelle i præmien findes mig bekendt ikke.

Forvirringen har ganske vist været udtalt siden den oprindelige dækning med Det gule Sygesikringskort ikke mere er gyldig. Et udbud af private forsikringer er trådt i stedet – men der er dog en undtagelse for EU Borgere (og det er englænderne da endnu).

Alle har ret til et blåt kort, som dækker for sygdomme, og stiller en dansk patient med de samme betingelser fra det offentlige som ferielandets egne borgere. Også cancer patienter.

Det gælder i det hele taget folk med kroniske sygdomme. Bryder sygdommen for en dansk statsborger ud i Frankrig, er der bortset fra et mindre beløb for ambulancekørsel, fri adgang til behandling på et offentligt hospital. Det samme gælder for eksempel i Tyskland og Spanien.

Der er EU lande, hvor man kan mene, at der er større behov for et privat hospital end i andre. Vil man på privat hospital i landet, eller bliver der brug for hjemtransport, skal man have forsikring eller selv betale.

Det blå kort gælder kun ved rejser inden for EU. Skal man oversøisk, bliver det langt mere kompliceret. I så fald bør ingen undlade at tegne forsikring, og her kan konsekvensen blive, at den planlagte rejse må aflyses af økonomiske og helbredelsesmæssige grunde.

Jeg forstår simpelthen ikke det britiske problem med mindre, der er tale om for eksempel rejser til USA, hvilket der ikke nævnes noget om.

Det kunne jo være, at der er flere og flere af den slags fordele i EU bliver kendt for briterne, inden det er for sent. EU skal også nævnes for dens fordele. De har brug for det nede i Bruxelles.