Kunstig Intelligens er nu ved at blive yderligere testet til bagagehåndtering i Københavns Lufthavn. Arkivfoto: Henrik Baumgarten.

Kunstig Intelligens klarer forvildet bagage i lufthavn

Der er få fejl i bagagesystemet i Københavns Lufthavn, men for at gøre det endnu bedre testes kunstig intelligens-løsning fra dansk virksomhed. Den tager billeder af kufferter fra flere vinkler.

Københavns Lufthavns nuværende trackingsystem til bagage er baseret på en over 30 år gammel metode. Via stregkodescannere og fotoceller holder den styr på bagagen. Metoden er stadig i dag den gængse industristandard til have holde styr på bagagen, men den har en række kendte faldgruber som skaber trackingfejl og skal håndteres manuelt.

Nicholai Stålung, ansvarlig for afdelingen for AI (Artificial Intelligence) hos den danske IT-virksomhed Trifork, siger til Dansk Industris nyhedsbrev: ”Faktisk er de meget gode i Københavns lufthavn til at lave få fejl, men der er fejl. Og de sker i et reguleret og sikret område, hvor det kræver højtuddannede specialiserede folk, der skal ind og afhjælpe problemerne.”

Generelt er filosofien hos Trifork, at risikoen for at gode muligheder overses stiger i takt med, at der kun kigges på restriktioner og ikke muligheder for brug af teknologien.

Millioner af stykker bagage
Årligt håndterer Københavns Lufthavns millioner af stykker bagage, der er checket ind og skal ekspederes af bagageanlæg – og altså ikke medtages som håndbagage.

På AI-området er Trifork i gang med at installere en kunstig intelligens-løsning i Københavns lufthavn. Københavns lufthavn er interesseret i, hvordan man med data og kunstig intelligens kan øge effektivitet ved at teste nye metoder, skriver Dansk Industris nyhedsbrev.

Derfor er der nu som test blevet installeret kameraer ved bagagebåndene. Disse kameraer tager billeder af kufferter fra forskellige vinkler. Ligesom man kan med ansigtscan på en iPhone, kan kunstig intelligens, så genkende kufferterne i realtid og få dem dirigeret det rette sted hen, hvis noget er ved at gå galt.

”Målet fra vores første projekt var en tracking-procent på 95, og med vores kunstig intelligens forventer vi at kunne vi klare en rate bedre end 98 procent. Derfor forsætter Københavns lufthavn projektet,” siger Nicholai Stålung, ansvarlig for AI-afdelingen i den danske IT-virksomhed Trifork.

 

Relaterede artikler:

EU vil forbyde flyselskabers gebyrer på håndbagage

Google lader kunstig intelligens planlægge rejser

Krydstogtrederi oppe på 32 forbudte ting i bagagen