Østre Landsret (Foto: EPO | GNU)

Landsretten underkender SAS-bortvisning

SAS var på gale veje, da selskabet valgte at bortvise en medarbejder på grund af et Facebook-opslag. Det fastslog Østre Landsret torsdag i en kendelse.

Man skal være påpasselig med private opslag på sociale medier, hvis det handler om forhold, der vil kunne skade arbejdsgiveren.

Det har en SAS-ansat måttet sande, da han blev bortvist efter at have lavet et opslag på Facebook. Det skriver Ritzau.

Den ansatte havde været på ferie, og på hjemrejsen skrev han følgende på sin Facebook-profil. “Har købt tre kartoner smøger. Og skal bruge en til at tage de to igennem tolden.”

Det var for meget for den ansattes chef, der blev opmærksom på opslaget. Ifølge chefen var det en opfordring til ulovlig indsmugling af cigaretter, hvorfor han blev bortvist på grund af Facebook-opdateringen. Når man bliver bortvist mister man fra samme tidspunkt ret til løn og feriepenge, hvis bortvisningen er juridisk holdbar.

Det var den tilsyneladende ikke, for landsretten vurderede, at det var i orden at foretage en afskedigelse, men ikke en bortvisning, der er en væsentligt mere indgribende sanktion.

Var en joke
Hos HK/Privat, der har ført sagen for den bortviste SAS-medarbejder, er man glade for udfaldet af sagen.

“Jeg er glad for, at vi har fået medhold i, at han ikke kunne bortvises. Men ud fra mit faglige synspunkt, så synes jeg, at den forseelse, det handlede om, var så lille, at man burde nøjes med en advarsel,” siger Vibeke Ansbjerg, der er faglig sekretær i HK/Privat, til Ritzau.

Sagen blev i sommeren 2017 behandlet i Københavns Byret, og her mente retten, at hverken afskedigelse eller bortvisning var berettiget, men det er nu delvist blevet ændre af landsretten.

Ifølge SAS-medarbejderen var opdateringen på Facebook ment som en joke, og han slettede da også opdateringen, da han blev bekendt med chefens reaktion.

 

Relaterede artikler:

SAS-ansat fyret for Facebook-opslag

SAS fyrer fuld pilot