Airbus A380-flyet fra portugisiske Hi Fly i lav højde over Algarve-stranden i det sydlige Portugal. Se videoen inde i artiklen. Screenshot.

Lavtflyvende megajumbo gav panik hos badegæster

Nervøst anlagte passagerer gik kortvarigt i panik da en Airbus A380 kom lavt ind over en strand ved den populære Algarve-kyst i det sydlige Portugal. Se videoen i artiklen.

Dobbeltdækkeren Airbus A380 er en uddøende race blandt verdens flyselskaber. Airbus har gennem årene kun fået solgt lidt over 300 eksemplarer og indstiller produktionen næste år.

Et af de fire europæiske flyselskaber med A380 i flåden er portugisiske Hi Fly, der har et enkelt 13 år gammelt eksemplar som tidligere har fløjet for Singapore Airlines, der i 2007 var søsætningskunde for A380.

Hi Fly flyver ikke egentlige egne rute, men er et såkaldt wet-leasing selskab, der stiller med fly og besætning for andre flyselskaber. Hi Fly-flyet har blandt andet haft en række flyvninger for Norwegian samt mindst én i 2018 fra Københavns Lufthavn til Cypern for danske Spies’ daværende flyselskab, Thomas Cook Airlines, i dag Sunclass Airlines.

Hi Fly-flyet holder blandt andet til i lufthavnen i Beja, cirka 100 kilometer i luftlinje fra Algarve-kysten, og forleden var det kæmpestore fly på en 52 minutters testflyvning. Flyet med registreringen 9H-MIP lettede fra Beja-lufthavnen og fløj mod Algarve og fortsatte udover Atlanterhavskysten, hvorefter det vendte om og kom samme vej tilbage for igen at lande i Beja. Ved overflyvningen af badebyen Vilamoura tæt på hovedbyen i Algarve, Faro, var flyet i en højde på blot cirka 250 meter, skriver hjemmeside aerotelegraph.com, der citerer den portugisiske avis Correio da Manhã som ikke oplyser årsagen til den lave flyvehøjde.

I hvert fald gik nogle badegæster på stranden lettere i panik, da de kunne se det store fly komme tættere og tættere på i lav højde. Det fremgår af en video, der er lagt op på YouTube.

Her er videoen med den lave passage af A380-flyet ved Algarve.

 

 

Midlertidigt ombygget til fragtfly
I Europa flyver kun Air France, British Airways og Lufthansa med A380, men selskaberne har som følge af coronakrisen og den reducerede efterspørgsel på store passagerfly taget dem ud af drift eller helt pensioneret flytypen.

Hi Fly ombyggede tidligere i år sin eneste Airbus A380, så den midlertidigt kan transportere let fragt på alle tre etager. Flyet har tidligere fløjet med passagerer hos Singapore Airlines, men kom i juli 2018 til det portugisiske flyselskab.

For at gøre plads til ekstra fragt i A380’eren har Hi Fly fjernet alle Economy-sæder, mens First- og Business-sæderne fortsat er i flyet. Sæderne i den bageste ende på øverste etage er fjernet, ligesom de bageste to-tredjedele sæder på hovedetagen er fjernet. Det betyder således, at Hi Fly kan i alt transportere over 300 kubikmeter fragt på alle tre etager i den store A380.

Relaterede artikler:

Hi Fly har ombygget A380’er til fragtfly

Verdens første A380 sælges i små bidder

Sidste flyselskab modtager Airbus A380