Ligelig fordeling af arbejdspladser i SAS

Når (og hvis) SAS har gennemført salget af Widerøe og SGS handlingsselskab, tyder det på, at antallet af arbejdspladser er ligeligt fordelt mellem de tre skandinaviske lande.- Sælges SGS ikke, vil Danmark fortsat være i front.

De ved det knapt nok selv endnu i SAS. Hvor mange arbejdspladser bliver tilbage, når den ny struktur inden længe er gennemført? I de beregninger kan indgå forskellige modeller afhængig af frasalg eller udlicitering.

Hvis det går, som SAS håber og fortsat regner med, kan regnestykket gøres sådan op:

Der var ved udgangen af det seneste hele regnskabsår (2011) 14.958 ansatte i flyselskabet. Heraf 1.226 i Widerøe og ca. 5.000 i Ground Handling-selskabet. I det sidste tal er inkluderet ca. 1.500 danskere i København.

Når spareplan og frasalg er gennemført, vil der være ca.9.000 tilbage. Nøjagtig fordeling af den nye medarbejderstab kan i sagens natur ikke gives endnu. Ud af de 1.000 administrative stillinger, som nu skal nedlægges, drejer det sig måske om ca. 400 danske.

Ikke at forveksle med det antal arbejdspladser, som flytter – eller er flyttet – fra København til Stockholm eller andre steder, for eksempel til call-centre. For da er det er betydeligt flere.

Totalt ligner det alligevel en fordeling med en tredjedel til hver af de skandinaviske aktionærlande.

Hvad angår det samlede antal arbejdspladser afledt af SAS virksomheden, er Danmark klart vinderen på grund af lufthavnen og vores geografiske placering.

Hvis SGS bliver solgt eller udliciteret, kommer det næppe til at gå ud over danske arbejdspladser. De ansatte kan fortsætte til overenskomstmæssig i løn efter aftalen med 3F resten af overenskomstperioden.

Læs om, hvor tæt SAS samarbejdet i Danmark, Norge og Sverige var ved at falde til jorden, netop på grund af fordelingen af opgaverne i 1946 i Weekendklummen her på siden.