Luftfoto af Stansted-lufthavnen nord for London.

London-lufthavn vil være endnu større

Londons tredjestørste lufthavn forventer inden for 10 år at øge sit passagertal med otte millioner. Stansted vil også tiltrække flere oversøiske ruter til blandt andet Kina og USA.

Mens Stansted-lufthavnen nord for London i dag har 35 millioner passagerer om året, skal det tal de næste ti år gerne vokse med otte millioner til 43. For at lykkes med dette har lufthavnens ejer, Manchester Airports Group, MAG, netop fremsendt en udviklingsplan til 600 millioner pund til myndighederne. Udvidelsen kan ske uden Stansted overskrider tilladelsen for det nuværende antal årlige flyoperationer, siger lufthavnen og tilføjer, at den med sin nuværende vækst vil ramme sin grænse for antallet af tilladte passagerer i starten af næste årti.

Passagervæksten skal ske ved at fastholde brugen af Stansteds nuværende enlige start- og landingsbane – et mål med vækstplanerne er også at tiltrække flere oversøiske ruter til blandt andet Indien, Kina og USA. Samlet fik Stansted sidste år 47 nye flyruter. Stansted er hovedlufthavn for Europas største flyselskab, Ryanair, der har cirka 80 procent af passagerne i lufthavnen.

Mange tusinde nye arbejdspladser
Ved at udvide passagertallet i Stansted vil dette også lette presset på Londons to primære storlufthavne, Heathrow og Gatwick, lyder et af argumenterne fra Stansted der også påpeger, at tilladelse til mere trafik på Stansted vil gøre den nordlige region af London mere tiltrækkende for kommende investeringer og skabe mange tusinde nye arbejdspladser i og udenfor lufthavnen.

Mens Stansted sidste år blev brugt af 35 millioner flypassagerer havde London Heathrow, Europas største lufthavn, tæt på 78 millioner passagerer, mens Gatwick, Europas 8. største lufthavn, betjente 45,5 millioner rejsende.

Alene de seneste fem år har Stansted set en passagervækst på ti millioner rejsende og fået fordoblet antallet af flyselskaber, der betjener lufthavnen. I år åbner for eksempel Emirates rute til Stansted fra Dubai, mens islandskejede Primera Air starter nye langruter fra Stansted til Boston, New York, Toronto og Washington D.C.

Relaterede artikler:

Verden fik 3.524 nye flyruter sidste år

Britiske lufthavne advarer mod voldsomt trafikfald

Ryanair vil fordoble passagertal

Primera Holidays åbner i UK

 

x

Læs Også

Flest direkte ruter fra Frankfurt

Otte europæiske lufthavne på Top 15 over lufthavne verden over denne sommersæson med flest direkte ruter - Frankfurt topper listen, mens Paris de Gaulle betjenes af flest ruteflyselskaber.

Cathay Pacific med ny Hong Kong-lounge

Når Cathay Pacific starter med direkte flyvninger fra København til Hong Kong kan de rejsende benytte den nye The Deck-lounge i Hong Kong.

Cypern mødte rejsebureauerne

Cobalt Air og Cyperns turistorganisation havde i denne uge sat danske rejsebureauer i stævne til en præsenation af den nye flyrute til Larnaca.

Billige flybilletter i påsken

Der er rift om de billige flybilletter i påskeferien. Alligevel er det stadig muligt at komme billigt afsted, viser et pristjek foretaget af Travelmarket.dk.

Turkish Airlines har nu over 300 destinationer

Det tyrkiske Star Alliance-medlem var i forvejen det flyselskab i verden med ruter til flest lande. Men åbningen af sin destination nummer 301 betjener Turkish Airlines nu 121 lande.

Air Serbia kan miste storaktionær

Etihad Airways kan være på vej til at trække den økonomiske støtte til det serbiske flyselskab. Etihad var tidligere storaktionær i blandt andet airberlin og Alitalia.