Lufthansa chef overvejer mental screening af piloter

Carsten Spohr.

Carsten Spohr.

SPOTCHECK: Præsident Carsten Spohr vil muligvis oprette et korps, som skal kunne foretage uanmeldt check af en pilots psykiske tilstand med baggrund i tragedien med det styrtede fly. – ”Rigtig dårlig ide. Vi har jo allerede muligheder for at gribe ind,” siger kaptajn og adm. direktør i DAT.

Topchefen i Lufthansa og dermed også i Germanwings, Carsten Spohr, er på tærsklen til at oprette et mobilt korps, som skal have lov til at gribe ind uanmeldt over for en af selskabets piloter og foretage en mental screening uden nærmere begrundelse.

Det er en direkte følge af de tragiske omstændigheder 24. marts, da en pilot styrtede en Airbus fra Germanwings og samtlige om bord blev dræbt.

Carsten Spohr siger også til Frankfurter Allgemeine, at en test for narkotika kan blive en af måderne at teste piloternes mentale tilstand på. Ligeledes vil han have undersøgt, under hvilke forhold en flyvelæge kan blive løst fra sin tavshedspligt.

Den ide vinder ikke gehør i Danmark. Her siger adm. direktør og pilot Jesper Rungholm: ”Vi har alle check muligheder i forvejen i dansk luftfart. Har vi en mistanke, kan og bør vi reagere. I det hele taget interesserer vi os for hinanden, og om hvordan en kollega har det både psykisk og fysisk..

Jeg forstår imidlertid godt, at Lufthansas ledelse kan være i en helt speciel situation.”