Justitsminister Peter Hummelgaard, til venstre, der er valgt på Amager, var blandt talerne ved rejsegildet i Københavns Lufthavn. Her i selskab med lufthavnens administrerende direktør, Christian Poulsen. Foto: Henrik Baumgarten.

Lufthavn havde rejsegilde for ”terminalkroppen”

Københavns Lufthavn bruger i disse år fem milliarder kroner på kæmpeudvidelse af terminalen. ”Udvidelsen af terminalkroppen giver mere kapacitet,” sagde lufthavnsdirektøren ved rejsegildet.

De fleste lufthavne er under konstant forandring. Det gælder også Københavns Lufthavn, der i år forventer at nå 29 millioner passagerer – 70 procent ferie- og fritidspassagerer, resten erhvervsrejsende.

I 2019, året før pandemien, begyndte Københavns Lufthavn et milliardprojekt med en ud- og ombygning i blandt andet den centrale del af terminalerne, mellem Finger B og Finger C. Byggeriet lå stille under pandemien, men er for længst genoptaget – og forventes færdiggjort i 2028.

For de cirka fem milliarder kroner kommer der blandt andet mere plads til passagererne – på bekostning af inddragne standpladser tæt på terminalen (også det gamle forpladstårn fjernes); bagageområdet udvides, dels i ”bagagefabrikken,” hvor bagage håndteres af lufthavnens handlingselskaber, dels i selve området for bagageudlevering, hvor der kommer yderligere fem bagagekarruseller, ligesom paskontrollen gøres større.

I alt bliver der 60.000 kvadratmeter udbygning og ombygning af 11.000 kvadratmeter. I forbindelse med byggeriet er 36 butikker og spisesteder blevet lukket i terminalen – når byggeprojektet er tilendebragt vil der være 50 nye butikker, spisesteder med mere i terminalområdet. Dermed kommer området op på cirka 100 butikker og spisesteder.

Klik for større format. Lufthavnens administrerende direktør, Christian Poulsen, til venstre med lufthavnens største luftfartskunde, SAS, repræsenteret af Hans Henrik Spangenberg, administrerende direktør for SAS Ground Handling Denmark. Foto: Henrik Baumgarten.

Meget pres på store passagerdage
I går, torsdag, var der rejsegilde for det nye enorme byggeprojekt. Ved sammenkomsten sagde Christian Poulsen, Københavns Lufthavns administrerende direktør, til Standby.dk:

“Der er ingen tvivl om, at hele denne udvidelse af terminalkroppen klarer næste skridt af den kapacitet, vi mangler. Det er rigtigt, at vi i forbindelse med byggeriet mister nogle standpladser til flyene, men flere standpladser kommer i en senere etape.”

Og fra lufthavnens største kunde, SAS, sagde Hans Henrik Spangenberg, administrerende direktør for SAS Ground Handling Denmark, til Standby.dk: ”På sigt vil denne udbygning give lufthavnen den nødvendige øgede kapacitet; kapaciteten kan i dag på travle dage være meget presset på blandt andet bagageområdet. Så udbygningen er med til at fremtidssikre lufthavnen.”

 

Relaterede artikler:

Gigantisk kunstværk skal skjule ombygning i CPH

Syv-etagers byggeri skal fremtidssikre CPH

SAS og Norwegian har mistet markedsandele i CPH