Efterspørgslen er tilbage, men der er færre udlejningsbiler til rådighed. Det har i USA presset prisen op med i snit 39 procent, viser amerikansk undersøgelse. Arkivfoto.

Mangel på udlejningsbiler gennem sommeren

Biludlejningsselskaberne er i gang med at få flere biler, men det går langsommere end efterspørgslen stiger. Et godt råd er at booke udlejningsbilen til ferien så snart datoerne kendes.

Manglen på udlejningsbiler svinger mellem markederne, og vil være større eller mindre afhængig af det konkrete og tidspunkt, hvor bilen skal lejes. Men biludlejningsselskaberne har generelt stadig ikke nok biler ligesom udvalget kan være mere overskueligt end før coronakrisen, skriver avisen USA Today.

Baggrunden for manglen på dele af biludlejningsmarkedet er, at nærmest alle biludlejningsselskaber i stor skala solgte mange af deres biler under coronakrisen. Der var nærmest ingen efterspørgsel, og selskaberne skulle bruge indtægterne fra bilsalget til at holde sig kørende.

Efter coronakrisen er blevet rimelig fortid i mange lande, er efterspørgslen kommet tilbage – men biludlejningsselskaberne kan ikke få tilstrækkeligt mange nye biler, hvilket presser prisen op.

Ifølge en statistik fra USA’s beskæftigelsesministerium, er gennemsnitspriserne på udlejningsbiler samt vare- og lastvogne til udlejning steget 39 procent fra februar 2020, altså lige før coronakrisen for alvor begyndte, til udgangen af februar i år.

Samtidig slås også USA med forhøjede priser på benzin, selv om literprisen stadig er meget lavere end i Danmark.

Flaskehalsproblem
Manglen på nye biler skyldes færre semikonduktor-mikrochips, der er blevet en mangelvare under coronakrisen. Det påvirker leveringstid af  nye privatbiler og for eksempel også køretøjer til biludlejningsselskaberne.

I sin gennemgang af biludlejningsbranchen skriver USA Today, at eksperter forudser, at manglen på udlejningsbiler vil vare gennem sommeren. Derfor er et godt råd, at forbrugerne selv eller de via deres rejsebureau bestiller udlejningsbilen, så snart de kender datoerne for deres behov for billeje.

”Dette flaskehalsproblem vil fortsætte nogen tid endnu. Problemet er mindre end sidste år, men problemet er der stadig. Lige nu er det udlejernes marked, selv om biludlejningsselskaberne får flere biler, kan de ikke følge efterspørgslen,” siger Greg Scott, talsmand for American Car Rental Association, til USA Today.

Og i en mail til avisen, skriver talsmand for Hertz Biludlejning på det amerikanske marked, at bilfabrikkernes mangel på mikrochips fortsætter med også at påvirke biludlejningsbranchen.

Biludlejningsselskaber som Hertz, der også har biludlejningsvaremærkerne Dollar og Thrifty, siger, at man for eksempel øger sin bilflåde ved at købe lettere brugte, nyere biler, ligesom man flytter sine biler til områder, hvor efterspørgslen er størst. Det er blandt andet Florida, Hawaii, New York, Californien og Las Vegas.

Relaterede artikler:

Mangel på udlejningsbiler giver højere priser

Hertz køber yderligere 65.000 elbiler

Biludlejningsgigant skifter landechef i Danmark