Der har aldrig været så mange i arbejde i den danske hotel- og restaurationsbranche som nu, men der er stadig mangel på arbejdskraft. Arkivfoto fra Nyborg Strand: HORESTA.

Mangler ansatte til at klare stigende efterspørgsel

Den danske hotel- og restaurantbranche har igen flere ansatte end før krisen. Men hvert andet hotel og restaurant må lige nu afvise omsætning på grund af mandskabsmangel, siger HORESTA.

Hotel- og restauranterhvervet havde flere medarbejdere i marts – i alt 118.700, som er de nyeste tal fra Danmarks Statistik – end før krisen coronakrisen ramte i marts 2020.

Men rekrutteringsudfordringer koster stadig virksomhederne dyrt, lyder det fra HORESTA, brancheforeningen har cirka 2.000 medlemmer blandt hoteller, restauranter og andre aktører fra turisme- og oplevelseserhvervet.

”Aldrig før har så mange været i beskæftigelse i det danske hotel- og restauranterhverv som i marts i år.  Branchen havde 6.700 flere medarbejdere end i februar og næsten 8.000 flere end i marts 2019, året før pandemien,” skriver HORESTA i en pressemeddelelse.

Jannick Nytoft, administrerende direktør i HORESTA, mener dog, at potentialet er endnu større. Han siger i pressemeddelelsen:

”Udviklingen er rigtig glædelig, for det er jo et resultat af, at efterspørgslen lige nu er høj mange steder. Men den stigende efterspørgsel øger også behovet for medarbejdere i erhvervet. Virksomhederne kunne sagtens ansætte endnu flere,” siger Jannick Nytoft.

Forgæves rekrutteringer
Jannick Nytoft henviser blandt andet til de seneste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked & Rekruttering, der viser, at hotel- og restauranterhvervet havde 10.560 forgæves rekrutteringer.

”Turisme- og oplevelseserhvervet kan – og vil – endnu mere, men det kræver flere hænder, og dem er der desværre ikke mange ledige af for tiden. Derfor er man også nødt til at se på, hvordan man politisk kan understøtte erhvervslivets potentiale, som er en forudsætning for vores alles velfærd,” siger Jannick Nytoft og fortsætter:

”Vi har virksomheder i branchen, der lige nu er lukkede, fordi de ikke kan få en kok. Det kan ikke være i nogens interesse, at omsætning går tabt og skatteindtægter ligeså. Vi står på bagkant af to års intens krise, og det branchen har allermest brug for er personale, så de kan imødekomme efterspørgslen fra gæsterne.”

Ifølge en medlemsundersøgelse fra HORESTA, må 58 procent af hotellerne lige nu takke nej til omsætning på grund af manglende arbejdskraft, mens det samme gør sig gældende for 42 procent af restauranterne.

Relaterede artikler:

Kendt dansk hotel åbner ”elev-restaurant”

Hvert andet danske hotel mangler arbejdskraft

Unge i oplevelsesindustrien med på top100-liste