Med All Inklusive på sommerferie

Ejvind Olesen.

WEEKENDKLUMME: Når man skal have op til flere børn med på charterferie, er det billigst at have købt hotel med All Inklusive. Men man skal være forberedt på, at det bærer præg af den lokale kultur og gastronomi.

Af Ejvind Olesen

Forrige sommer havde Cirkusrevyen i København et rigtig morsomt nummer om All Inklusive på charterferien i Spanien. Primært om lokale vine og spiritus. I år er der endnu flere, som booker hoteller med All Inklusive.

Det er primært børnefamilier. Uanset om en familie med tre-fire børn er på Mallorca eller Rhodos er det dyrt at gå ud at spise på lokale restauranter, eventuelt både til frokost og middag om aftenen. Med alt inkluderet på hotellet og betalt hjemmefra er det ikke den samme oplevelse, men det er prismæssigt mere overkommeligt.

Til gengæld er det ikke nær altid, at de danske familier er klar over, hvad All Inklusive indebærer. På flere hjemmesider har de seriøse rejsearrangører forklaret, hvad man kan vente sig.

Således skriver Bravo Tours: ”All Inklusive varierer fra hotel til hotel. Vær opmærksom på, at All Inklusive følger hotellets standard og bærer præg af lokale kulturer. På de fleste hoteller serveres maden fra buffet. Det inkluderer drikkevarer af lokalt fremstillede mærker. Ønsker man internationale mærker og vine, vil det ofte være mod ekstra betaling.

All Inklusive konceptet varierer en del fra hotel til hotel og fra land til land. Maden følger hotellets standard og bærer præg af det lokale køkken. Hoteller har ofte enkelte barer, strandbarer eller aktiviteter, der ikke er omfattet af All Inklusive. Tidspunktet for All Inklusive er generelt fra tidlig formiddag til kl. ca. 23.”

Alligevel er der i løbet af et år, når man læser klager til Ankenævnet, mange skuffelser og klager over All Inklusive. Det hænger i reglen sammen med hotellers kvalitet.

Der er rigtig mange gode hoteller i Grækenland, Spanien og Italien med spændende retter, og ikke mindst børneretter, i konceptet All Inklusive.

Flybilletterne bliver billigere og billigere og ved at få det hele samlet i fast pris, bliver det mere overskueligt. Til gengæld bliver gæsterne stavnsbundne på hoteller samtidig med, at de mange små og spændende restauranter i oplandet dør ud. Det er bagsiden af produktet.

Her kan hotellerne hjælpe ved at indgå aftaler med de lokale restauranter om madkuponer til frit valg i et par af disse restauranter i All Inklusive i løbet af en uge. På den måde holder de liv i det lokale samfund. Hvis de ikke er parate til det, kunne de udenlandske kunder (også de danske) stille det som et krav til en kontrakt.

Da Simon Spies i sin tid var en tur på Rhodos blev han meget træt af at få tørt brød og sandkage til morgenmad på sine hoteller.

”Mine kunder skal have et ordentligt morgenmåltid med æg, bacon, frugt og juice, også selv om vi skal betale lidt mere,” sagde han. Længe før der var noget, der hed All Inklusive.

God weekend.