Mallorca er en af de destinationer, som danske turister igen besøger. Arkivfoto: Spies.

Medie: Spies nu i spil til frasalg fra Thomas Cook

Efter kreditorerne hos den økonomisk trængte britiske rejsegigant Thomas Cook netop har krævet yderligere 1,7 milliarder kroner til redningsplan, er frasalg af Thomas Cook i Norden med blandt andet Spies højaktuelt.

Indenfor en uges tid vides det måske, om store britiske Thomas Cook Group med blandt andre Danmarks største charterarrangør, Spies, overlever.

Thomas Cook-gruppen har via kinesiske Fosun Tourism Group, der allerede har stor aktiepost i Thomas Cook, samt sine banker skaffet 900 millioner pund til en livsvigtig refinansiering.

Men nu kræver banker, investorer og kreditorer dette beløb hævet med yderligere 200 millioner pund, knap 1,7 milliarder kroner, for at sikre, at gældsplagede Thomas Cook kan opretholde driften.

Det skriver flere britiske medier, herunder TV-stationerne BBC og Sky News. Thomas Cook Group har allerede oplyst, at de mange ekstra penge er nødvendige for at undgå en kollaps. “Firmaer går ikke konkurs på grund af gæld – de går konkurs hvis de løber tør for penge,” siger en investeringsrådgiver til BBC.

Som led i den nuværende aftale om 900 millioner pund mellem Thomas Cook og henholdsvis kinesiske Fosun og bankerne, overtager Fosun op til 75 procent af turoperatørdelen af Thomas, mens bankerne sætter sig på flyselskaberne i Thomas Cook Group, herunder Thomas Cook Airlines Scandinavia.

”Brandudsalg” kan omfatte Spies
Sky News, der har gode kilder til sin dækning af Thomas Cook Group’s store økonomiske vanskeligheder, skriver, at det nye krav om yderligere 200 millioner pund har udløst øjeblikkelig, hektisk aktivitet om, hvad Sky News betegner som et ”brandudsalg” for at undgå, at Thomas Cook kollapser.

Ifølge Sky News har der denne uge været haste-forhandlinger om at sælge forretningsenheden Thomas Cook Northern Europe for at skaffe de ekstra mindst 200 millioner pund.

Den nordiske enhed er guldægget i Thomas Cook-gruppen og har år efter år givet store overskud. Thomas Cook Northern Europe, TCNE, omfatter rejsebureauerne Spies i Danmark, Ving i Sverige og Norge, Tjäreborg i Finland samt Nordens største charterflyselskab, Thomas Cook Airlines Scandinavia med hovedkvarter i Københavns Lufthavn. Spies’ administrerende direktør i Danmark, Jan Vendelbo, ønsker ikke at udtale sig i øjeblikket, siger han til STANDBY.dk

Der er angiveligt planlagt en afstemning fredag i næste uge, den 27. september, samt den 30. september blandt Thomas Cook-gruppens investorer og kreditorer, hvor der skal være flertal for refinansieringsplanen.

Kilder i Thomas Cook-gruppen siger til Sky News, at man undersøger ”enhver tænkelig mulighed” for at redde gruppen, der har over 20.000 medarbejdere, heraf 9.000 hos Thomas Cook i Storbritannien.

Kilder siger også, at kan Thomas Cook-gruppen ikke skaffe de nu yderligere 200 millioner pund, så kan hele eller dele af gruppen kommer under administration.

Mulig køber til Thomas Cook Northern Europe
En mulig køber til guldægget Thomas Cook Northern Europe er ifølge Sky News den tysk-skandinaviske- investeringsfond Triton Partners, der tidligere i år bød på Thomas Cook Northern Europe, men blev afvist i første omgang. Triton ejer blandt andet den hollandske Sunweb Group med blandt andet Danmarks femtestørste charterrejsebureau, Sunweb, der i 2018 havde over 100.000 passagerer.

Men om Triton vil give 200 millioner pund for Thomas Cook Northern Europe er endnu uvist – det samme er, om Triton fortsat er interesseret i TCNE.

Thomas Cook-gruppen med årligt 19 millioner rejsende er de seneste år kommet i økonomisk uføre som følge af politiske uroligheder på store feriedestinationer som Tyrkiet, det mindre salg under sidste års sommerhedebølge i Nordeuropa, at briterne er afventende med at bruge penge på rejser til de kender konsekvenserne af Brexit, ruter fra lavprisselskaber til feriedestinationer, øget salg af feriepakker via bookingmaskiner og så videre.

Flere hundredetusinde kan strande
Nyhedsbureauet Bloomberg skrev forleden, at de britiske myndigheder allerede arbejder med planer for at bringe strandede britiske Thomas Cook-rejsende hjem til Storbritannien, hvis Thomas Cook kollapser.

De britiske myndigheder – i dette tilfælde Civil Aviation Authority (CAA) og transportministeriet – skal i værste fald have fløjet omkring 150.000 britiske ferierejsende hjem. Hertil kommer, ifølge Bloomberg, flere hundrede tusinder andre ferierejsende fra andre Thomas Cook-selskaber, herunder de skandinaviske.

Relaterede artikler:

Spies-ejer: Vi er ikke i betalingsstandsning

Britiske myndigheder har nødplan for Thomas Cook-kollaps

Stor europæisk rejsefusion