Mere privatliv på krydstogter

CelebritySolstice-GrandEpernay-diningroomMANDAGSKLUMME: Når man har 48 krydstogter i bagagen kender man både fordele og ulemper ved de store spisesale med fast bordplads. – Nu er også Royal Caribbean ved at vakle i troen, men flertallet af amerikanere vil sikkert begræde det.

Af Ejvind Olesen

De store spisesale på krydstogtskibene er på vej ud på bekostning af en række mindre restauranter. Der vil gå flere år, før det er gennemført, men signalerne synes klare.

Når det nyeste og meget spektakulære Quantum of The Seas kommer til november, vil det afgørende bryde med en tradition. Der er ingen stor spiserestaurant i flere etager med to seatings pr. aften. Derimod 11 forskellige restauranter, som de ca. 4.000 passagerer kan vælge imellem.

Der bliver heller ingen galaften, hvor mange kommer i smoking, men der vil blive ofret mere opmærksomhed på passagerernes individuelle ønsker. Mere privatliv. Flere kan sidde sammen to og to og selv bestemme, hvornår og hvad de vil spise.

Det måtte komme i en moderne tid, selv om der fortsat er meget godt ved traditionen og de store middage hver aften til bestemt tid med fast bord. Problemet er, at individuelle passagerer parres med fuldstændig tilfældige i bedste eller værste computersystem.

Folk som helst vil spise i ro go fred uden børn kan blive placeret ved et bord med en familie med flere børn. Meget ældre kan blive sat sammen med meget yngre. Sprogvanskeligheder bliver der flere og flere af. Før kunne man altid begå sig på engelsk. Den går ikke mere efterhånden, som der er flere og flere asiater, russere, brasilianere – og ikke mindst spansktalende, som ikke taler engelsk.

Går vi ud fra, at der er kontakt i sproget, er amerikanerne tilhængere af ”træf nye mennesker”. Den dag den ny linje er slået an og gennemført, vil det være dem, der savner det nuværende system mest.

”Tro nu ikke, vi straks gennemfører det på alle vore skibe. Rigtig mange af vore passagerer er glade for, som det er i øjeblikket. Men da vi bestemte for indretningen af det nye skib, valgte vi at køre en linje, hvor passagerne får mere kontrol over deres oplevelser om bord,” siger adm. direktør for Royal Caribbean, Adam Goldstein.

Han kunne også have sagt: ”mere privatliv”. Ikke så meget, ”nu skal vi rigtig komme hinanden ved”. Dermed nærmer man sig de luksuriøse, mindre skibe, hvor man netop plejer sine gæster individuelt fra første færd.

Nogle rederier er begyndt med at ophæve de faste bordplaner, som for eksempel Norwegian Cruise med Freestyle-princippet, men det er ikke uden problemer, fordi logistikken ikke følger med.

Med 11 forskellige restauranter, skulle det være muligt at undgå ventetider af betydning.  Det er en forudsætning for succes. Det nye system afprøves til november, men der vil gå mange år før Titanic-spisesalen er forsvundet på alle krydstogtskibe. Om nogensinde.