To topchefer fra krakkede Tyrkiet Eksperten anker deres byretsdom om medansvar for konkursen i 2013 til Østre Landsret. Krakket blev det næsthøjeste i Rejsegarantifondens historie. Arkivfoto fra Tyrkiet.

Milliondom til rejsebureaudirektører igen for retten

Ægteparret bag Tyrkiet Eksperten, hvis konkurs i 2013 kostede Rejsegarantifonden 18,6 millioner kroner, anker deres byretsdom på 3 millioner kroner for medansvar til Østre Landsret.

Sagen om konkursen i Tyrkiet Eksperten fortsætter næste år i Østre Landsret. Ægteparret bag det danske charterrejsebureau, Fatma Zeynep og Gündüz Dogusoy, er med deres advokat, Peter Hallgren, netop blevet enig om at anke sidste måneds dom på tre millioner kroner fra retten i Lyngby til Østre Landsret. Det oplyser Peter Hallgren til STANDBY.dk

Krakket i Tyrkiet Eksperten i oktober 2013 blev det næst dyreste for Rejsegarantifonden, der tabte 18,6 millioner kroner. Kun konkursen i 1994 hos Calypso Verdensrejser blev dyrere for fonden, der tabte 28,4 millioner kroner på det krak.

De 18,6 millioner kroner, krakket i Tyrkiet Eksperten kostede, brugte Rejsegarantifonden blandt andet på at tilbagebetale penge for allerede købte rejser hos Tyrkiet Eksperten til rejsekunder eller afkortet ferie for de, der var på rejse ved konkursen og som skulle hjem på fondens regning.

Efter konkursen i Tyrkiet Eksperten anlagde kurator i konkursboet, advokatfirmaet Bech-Bruun, på vegne af Rejsegarantifonden sag om erstatningsansvar mod tre af de tidligere topchefer for Tyrkiet Eksperten. Udover Zeynep og Gündüz Dogusoy også Fer Cellek, der i en længere periode var direktør for charterrejsebureauet. De blev dømt efter selskabslovens paragraffer om erstatningsansvar.

Dømte uenig i dommen
”Med beslutningen om at anke er det sidste punktum ikke sat i denne sag,” siger deres advokat, Peter Hallgren, og fortsætter:

”Mine klienter er uenig i to hovedpunkter i forbindelse med dommen fra byretten i Lyngby. Vi synes, at retten har foretaget nogle forkerte vurderinger ligesom ikke alt relevant materiale blev fremlagt. Der mangler for eksempel nogle mellemregninger, dette materiale vil understøtte mine klienters vurdering og det ønsker vi derfor bedømt i Østre Landsret, hvor vi igen vil påstå frifindelse for mine klienter.”

Advokat Peter Hallgren forventer at ankesagen behandles af Østre Landsret i København indenfor et år. Her skal der igen afhøres vidner, muligvis også nogle der ikke var indkaldt til retsmøderne over halvanden dag i marts i byretten i Lyngby. Mens der i byretten typisk kun er en juridisk dommer, er der som udgangspunkt tre i landsretten.

I en kommentar til at to af de dømte i sagen om Tyrkiet Eksperten anker dommen, siger advokat Birgitte Fjeldhoff, administrerende direktør for Rejsegarantifonden, til STANDBY.dk:

”Det er naturligvis deres ret at anke. Dommen statuerede et ledelsesansvar – de tre dømte var ikke deres ansvar bevidst. Det gælder også hustruen, der kun var direktør for Tyrkiet Eksperten de sidste par uger inden konkursen – tidsperioden er ligegyldig, når man er direktør har man også forpligtigelse til at sætte sig ind i virksomhedens økonomi. Det var en klar dom, og vi noterer blandt andet, at de dømte ikke bestrider beløbet, de blev dømt til at betale.”

Har kostet Rejsegarantifonden 24,7 millioner kroner
Hovedpersonen bag Tyrkiet Eksperten, Gündüz Dogusoy, gik i 1996 også konkurs med sit rejsebureau Sultan Rejser. Det krak kostede Rejsegarantifonden 6,1 millioner kroner. Dermed har hans to charterrejsebureauer samlet kostet fonden 24,7 millioner kroner.

Læs mere om sagen mod Tyrkiet Eksperten i linksne under denne artikel.

Relaterede artikler:

Milliondom til tidligere rejsebureaudirektører

Konkursbo kræver millionerstatning fra rejsebureau

Konkurser i rejsebureauer for millioner