Ringkøbing-Skjern og Varde Kommuner havde tilsammen 8,372 millioner turisme-relaterede overnatninger sidste år. Til sammenligning havde Københavns Kommune 8,338 millioner af disse overnatninger. Pressefoto: Ringkøbing-Skjern og Varde Kommuner.

Millioner til turistsamarbejde på den jyske vestkyst

Ringkøbing-Skjern og Varde Kommuner, der kalder sig Danmarks største turismedestination, får med offentlige midler i alt 6,8 millioner kroner til at skabe en fælles turismedestination.

De to vestjyske kommuner Ringkøbing-Skjern og Varde fortsætter samarbejdet om at skabe ”Danmarks største turismedestination.”

Det bliver destinationen målt på overnatninger – sidste år havde Ringkøbing-Skjern og Varde Kommuner tilsammen 8,372 millioner turisme-relaterede overnatninger, mens Københavns Kommune havde 8,338 millioner, oplyser de to kommuner på den jyske vestkyst. Overnatningerne i området ved Vesterhavet skyldes navnlig, at de to kommuner har rigtig mange ferieboliger til udlejning.

Nu har de to kommuner med i alt 104 kilometer Vesterhavskyst også fået et skriftligt tilsagn om 3,4 millioner kroner i statslig støtte til dannelsen af den fælles turismedestination. Pengene kommer fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, der forvalter de såkaldte strukturfondsmidler og decentrale erhvervsfremmemidler til lokale og tværgående turismeudviklingsprojekter.

Pengene er ifølge bestyrelsens hjemmeside afsat til “et projekt, der vil skabe og konsolidere en stærk og sammenhængende vestkystdestination på tværs af kommunerne Ringkøbing-Skjern og Varde.”

Det skal primært ske gennem destinationsdannelse og konsolidering, destinationsprofilering og digitalisering samt oplevelsesudvikling og –kommunikation plus kapacitetsudvikling og –udnyttelse.

Penge fra flere kilder
Oven i de 3,4 millioner kroner fra Erhvervsfremmebestyrelsen har den erhvervsdrivende fond Natur & Kystturisme bidraget med 400.000 kroner, ligesom Ringkøbing-Skjern og Varde Kommuner hver har afsat 1,5 millioner kroner til destinationsdannelsen.

Dermed vil udviklingen og konsolideringen af den nye turismedestination komme fra start med et foreløbigt budget på 6,8 millioner kroner, hedder det i en pressemeddelelse.

Her står der også, at et forberedelsesudvalg bestående af blandt andet borgmestrene fra Ringkøbing-Skjern og Varde samt bestyrelsesmedlemmer fra de to nuværende turismedestinationer, Ringkøbing Fjord Turisme og ProVarde, skal forberede overgangen fra to til én fælles turismedestination i et fælles destinationsselskab.

”Vi havde måske nok forventet at få penge fra Erhvervsfremmebestyrelsen. Med en bevilling på 3,4 millioner kroner er det økonomiske fundament lagt for et godt samarbejde i turismedestinationen,” siger formand for Forberedelsesudvalget, borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, Hans Østergaard.

Ligesom Hans Østergaard glæder Varde Kommunes borgmester, Erik Buhl, sig til at se en stærk og sammenhængende vestkystdestination, hvis centrale opgave bliver at udvikle oplevelsesturismen, styrke kapaciteten og øge væksten i kystferieturismen uden for højsæsonen:

”Jeg glæder mig over, at vi har fået økonomisk opbakning til at løfte en opgave, som vil kræve megen opmærksomhed. Bevillingen kan hjælpe os godt i gang med det samarbejde, som forhåbentlig vil gøre os endnu mere attraktiv at besøge,” siger Erik Buhl.

Færre destinationsselskaber
Da de to kommuner i januar i år besluttede at gå sammen i én turismedestination hang det sammen med den daværende regerings ønske om – gennem den nationale strategi for dansk turisme – at se færre, men større og mere professionelle destinationer i Danmark.

Lov om Erhvervsfremme, der blev vedtaget i Folketinget i december sidste år, skal blandt andet fremme vækst og udvikling i turismeerhvervet, herunder strømline den kommunale turismefremmeindsats.

Et formål med øvelsen er, at de nuværende cirka 80 destinationsselskaber i Danmark komprimeres til 15-25 tværkommunale destinationsselskaber inden udgangen af 2020.

Relaterede artikler:

”Legoland er nødt til at være en del af noget større”

VisitAarhus parat til mere vokseværk

Mange bud på det nye destinations-Danmark