Mindeord om generaldirektør til fest og farver

Af Ejvind Olesen

Måneders ulidelige smerter for fhv. generaldirektør 73-årige Ole Andresen er forbi. Natten til mandag døde han, næsten ti år efter hans første kræftsygdom brød ud. I mellemtiden lykkedes det at neutralisere følgerne så nogenlunde, men det sidste halve års tid var svært både for ham og de nærmeste pårørende at stå igennem.

Da vi en sensommerdag sammen var på en opgave i Middelfart fulgtes vi naturligvis ad i toget over Sjælland og Fyn. Begge havde vi på hver sit tidspunkt og på hver sin måde, været ansat i DSB. Jeg som elev og nyuddannet trafikassistent med hang til rejsebranchen, og Ole med samme trang mange år senere, men i generaldirektørens rolle.

Med sit smittende gode humør og fortællesans lo vi meget af de oplevelser etaten gav os. Jeg greb mig i at sammenligne med den gang en generaldirektør var en dybt alvorlig sammenbidt mand med alpehue, som skrev under på min ansættelse, og så til Oles afslappede og muntre stil. Ikke for ingenting kaldet Fut Ole.

Sammen havde vi også nogle muntre jyske musikere i Østjysk Musikforsyning som vore venner, og som Ole ganske naturligt blev sponsor for i DSB. ”Der er mange i mine afdelinger i etaten, der har godt af at blive kvikket lidt op, ” sagde han forklarende.

Blandt de ansatte han trak til etaten var ansættelsen af Harald Rytz, som chef for DSB´s rejsebureauer. ”Han er da velkvalificeret, selv om han er liberal, ” var forklaringen fra en ærke socialdemokrat.

I en periode var han en af investorerne i Take Off, fordi rejsebranchen interesserede ham brændende. Da han blev chef for Dansk Folkeferie, blev der også støvet af og for os journalister var pressemøderne der nu pludseligt noget vi talte om og sammenlignede med Spies Rejser, mens Simon levede.

Selv om kræfterne svigtede i perioder var han inspirerende og spændende at være sammen med til investormøde, hvor han gerne ville have været med til at gennemføre flere af sine gode ideer for et rejsebrancheblad.

Han gjorde det sjovere at gå på arbejde i Danmark. Nu er det hele forbi. Ole Andresen begraves fra Hellerup Kirke i morgen lørdag kl. 11. 

Skrevet af Ejvind Olesen