Foto fra San Marino, der ligger indesluttet i det nordlige Italien. Foto via Wikipedia: Cezar Suceveanu.

Miniputland blev orange i rejsevejledningerne

Ved torsdagens opdatering af de danske rejsevejledninger blev kun San Marino, der ligger omsluttet af Italien, orange. Udenrigsministeriet har stadig ikke regionale rejsevejledninger for Europa.

Det er en politisk beslutning, om der skal komme regionale rejsevejledninger i Europa, lyder meldingen også denne uge fra pressetjenesten i Udenrigsministeriet. Og den beslutning har regeringen stadig ikke truffet, trods mange opfordringer fra rejsebranchen. Se også artiklen herunder.

Men miniputstaten San Marino inde i det nordlige Italien blev orange ved torsdagens ugentlige opdatering af Udenrigsministeriets rejsevejledningerne for EU/Schengen-landene samt Storbritannien på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut, SSI.

Ingen lande gik fra gul til orange, farven der betyder at Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige turismerejser. Erhvervsrejser er ikke omfattet af rejsevejledningerne.

”I denne uge tilføjes San Marino til listen over lande, hvortil alle ikke-nødvendige rejser frarådes på grund af et for højt antal smittede. Tallene fra SSI viser, at smittetallet for San Marino er på 36,2 per 100.000 indbyggere. Dermed ligger landet over kriteriet om et nationalt smittetal på under 30 per 100.000 indbyggere,” skriver Udenrigsministeriet i sin pressemeddelelse.

Fraråder rejser af to årsager
Inden for EU/Schengenlandene fraråder Udenrigsministeriet netop nu alle ikke-nødvendige rejser (orange) til Andorra, Belgien, Frankrig, Kroatien, Luxembourg, Malta, Monaco, Rumænien, Spanien og nu også San Marino på grund af smittetallene.

I forhold til andre landes indrejserestriktioner over for rejsende fra Danmark, frarådes alle ikke-nødvendige rejser pt. til Irland, Letland, Estland, Litauen, Island, Finland, Slovenien og Ungarn. Disse indrejserestriktioner kan blandt andet betyde, at eksempelvis danskere skal i karantæne ved indrejse til landet.

Også liste over med rejsevejledninger for tredjelande
Udenrigsministeriet har også en liste over mulige rejselande udenfor EU- og Schengen-området, som det kan overvejes at åbne for, fordi de lever op til fastsatte COVID-19 kriterier for indrejse til EU. EU’s landeliste opdateres hver 14. dag.

EU’s seneste liste omfatter: Australien, Canada, Georgien, Japan, Kina, New Zealand, Rwanda, Sydkorea, Thailand, Tunesien og Uruguay.

Alle Udenrigsministeriets rejsevejledninger for landene på EU’s liste er fortsat orange, som følge af landenes indrejserestriktioner.

DRF om rejsevejledninger for tredjelande
I sit nyhedsbrev skriver Danmarks Rejsebureau Forening i dag om de danske rejsevejledninger:

”Hidtil har det for de orange rejsevejledninger (ikke-nødvendige rejser) til tredjelande (lande uden for EU/Schengen) fremgået, at Udenrigsministeriet frarådede sådanne rejser til og med den 31. august.

Denne udløbsdato i rejsevejledningerne er nu ændret, idet rejsevejledningerne for tredjelande nu løbende vurderes med udgangspunkt i EU’s landeliste for tredjelande, der offentliggøres hver 14. dag.

Derfor er en fast dato for, hvor længe Udenrigsministeriets generelle råd om at undgå ikke-nødvendige rejser til orange tredjelande ikke længere relevant.

Det medfører, at Udenrigsministeriet vil konsekvensrette alle relevante rejsevejledninger, så datoen den 31. august ikke længere optræder.

Dermed vil der ikke længere være en såkaldt udløbsdato for rejsevejledningerne, der i stedet evalueres løbende, forklarer DRF.

Relaterede artikler:

UM siger nej, men EU har regionale rejsevejledninger

Frankrig og Kroatien bliver orange i rejsevejledninger

”Der gælder andre regler for forretningsrejsende”