Minister-appel til EU om flyselskabers ansættelser

Henrik Dam Kristensen.

Henrik Dam Kristensen.

LUFTFART: Transportminister Henrik Dam Kristensen (S) skrev allerede for en måned siden til EU’s transportkommissær om kreative metoder ved ansættelse i luftfart, hvor der er blevet ekstra opmærksomhed efter et seks sider langt brev fra SAS.

SAS ledelsen er sammen med pilotorganisationen og foreningen af kabineansatte i Danmark bekymret over de kreative ansættelser, som finder sted i flere lavprisselskaber anført af Ryanair. Det samme er transportminister Henrik Dam Kristensen.

Ministeren har ifølge Jyllands-Posten allerede skrevet til transportkommissæren i EU og opfordret ham til at sikre, at luftfartsselskaberne ikke får konkurrencemæssige fordele i forhold til hinanden ved social dumping.

Han forklarer videre til bladet i dag ”det er jo et forsøg på at fraskrive sig sit arbejdsgiveransvar, og det er noget vi bliver nødt til at diskutere”. Han understreger samtidig, at han som minister har til opgave at sikre passagerernes sikkerhed, men også, at han ikke har indikationer om, at lavprisselskaberne ikke er på samme sikkerhedsniveau som andre.

Norwegian er største konkurrent til SAS – større end Ryanair, som har fælles passagerunderlag med 15 procent af SAS kunderne – og det norske selskab har som ventet et hårdt tilbagesvar i dag.

”Hvad SAS gør må stå for egen regning. Det er værd at bemærke, at spørgsmål om konkurrenceforvridning kommer fra et selskab, som kun holder sig i live via statslige subsidier,” skriver Norwegian.