En Airbus A321 fra Thomas Cook Airlines Scandinavia letter fra Billund Lufthavn – flyselskabet kan sammen med Spies være på vej mod en ny ejer (Arkivfoto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo)

Mulig køber til Spies og Thomas Cook Airlines

Den nordiske del af Thomas Cook-gruppen med blandt andet danske Spies og Thomas Cook Airlines Scandinavia kan blive solgt. Den mulige nye ejer har i forvejen stort dansk charterbureau.

Den tysk-skandinaviske kapitalfond Triton Funds byder ifølge flere medier på den nordiske del af Thomas Cook Group, der er i store økonomiske problemer.

Triton købte i slutningen af sidste år Danmarks femtestørste charterrejsebureau, Sunweb, der i 2018 havde over 100.000 passagerer. Triton købte hollandske Sunweb Group, der blandt andet har Sunweb i Danmark.

Thomas Cook Northern Europe – Norden – har blandt andet Spies, Danmarks største charterrejsebureau. Skulle Triton overtage Thomas Cook Northern Europe vil Sunweb og Spies tilsammen have over 375.000 – mere end hver tredje danske chartergæst målt på afrejsetallene fra Danmark sidste år.

Tritons køb af før hollandsk-ejede Sunweb Group var kapitalfondens første investering i rejsebranchen. Triton har ifølge sin hjemmeside investeringer for næsten 100 milliarder kroner i 37 mellemstore virksomheder i blandt andet Danmark, Sverige, Norge og Tyskland med i alt 83.000 medarbejdere.

Og nu har Triton via selskabet Triton Partners afgivet et tilbud til selve Thomas Cook Group om at købe den nordiske del af Thomas Cook. Det skriver blandt andet nyhedsbureauet Bloomberg.com

”Uopfordret købshenvendelse”
Thomas Cook gruppen siger i en udtalelse, at det har modtaget en uopfordret købshenvendelse for gruppens nordiske division. Den nordiske del af Thomas Cook var eneste med overskud i halvårsregnskabet, der kom fredag i sidste uge – resten af gruppen, primært i Storbritannien – havde et milliardunderskud.

Thomas Cook kom i fredags med halvårsregnskab, der viste et kæmpe milliardunderskud, for halvåret der endte med udgangen af marts i år.

Tallene viste blandt andet, at overskuddet før renter, EBIT, for Thomas Cook i Norden faldt fra 65 millioner pund i forrige halvårsregnskab til ni millioner, cirka 77 millioner kroner, i det seneste halvårsregnskab.

Samlet fik hele Thomas Cook koncernen et EBIT-underskud på næsten 1,3 milliarder pund, primært på det britiske marked, men der var også underskud på det såkaldte kontinental-europæiske marked.

Thomas Cook Northern Europe består foruden af danske Spies af rejsearrangørerne Ving i Norge og Sverige, Globetrotter, Tjäreborg i Finland og flyselskabet Thomas Cook Airlines Scandinavia.

Stort aktiefald
“Der er ingen sikkerhed for, at der kan blive en handel med Triton Partners,” lyder det fra Thomas Cook-gruppen.

Ifølge Sky News vil Triton købe Norden-delen af Thomas Cook-gruppen for “flere hundrede millioner pund,” altså et uoplyst milliardbeløb i danske kroner. Nyheden om et muligt frasalg af sin nordiske division fik Thomas Cook-aktien til at stige over otte procent. Det seneste års tid er Thomas Cook-aktien faldet 90 procent i værdi, skriver Bloomberg.

Selve Sunweb har ingen kommentarer til at dets ejer, Triton, har budt på Thomas Cook Northern Europe, siger talsmand til STANDBY.dk

Relaterede artikler:

Spies’ ejer i alvorlige problemer

Rejsebureau øger omsætning med 40 millioner kr.

Kapitalfond køber stort dansk charterbureau