Der er blevet mindre risiko for at blive smittet med coronavirus på krydstogtskibe, vurderer USA’s sundhedsmyndigheder. Arkivpressefoto fra Silversea Cruises.

Myndigheder sænker risiko-niveau ved krydstogter

Det er, ifølge USA’s sundhedsmyndigheder, blevet mindre ”farligt” at tage på krydstogt. Vurdering af risikoen for at blive smittet med corona er netop blevet sænket til det næstlaveste niveau.

USA’s modsvarighed til Statens Serum Institut, Centers for Disease Control and Prevention, CDC, har sænket sin risikovurdering for at blive smittet med coronavirus på et krydstogt.

Nu er risikoen sat ned til 2 ud af fire mulige. Risikogruppe to betyder i denne forbindelse, at en ”destination,” i dette tilfælde transportformen krydstogtskibe, kun vurderes at have ”moderate” mængder af coronavirus. Før var risikoniveauet oppe på niveau tre. CDC rangerer internationale destinationer med kendte coronavirus-tal fra niveau et til fire. Niveau et er ”lavt,” niveau fire er ”meget høj” risiko for at blive smittet med coronavirus.

Krydstogter har siden midten af sidste måned været nede på niveau tre, ”høj” risiko for at blive smittet. I december havde krydstogter niveau fire hos CDC, skriver avisen USA Today.

Nyheden om det sænkede CDC-niveau er naturligvis godt nyt for krydstogtbranchen. Også fordi nogle rejseforsikringsselskaber ikke dækker, hvis den forsikrede rejser til en Niveau 3 eller 4-destination.

Bliv vaccineret og brug mundbind
Selvom CDC har sænket risikoniveauet ved krydstogter til to, anbefaler CDC stadig krydstogtpassagerer at blive fuldt vaccineret inden de skal på krydstogt samt bruge mundbind indendørs på krydstogtskibe, undtagen i deres kahytter samt på udendørs områder på krydstogtskibe med mange mennesker.

CDC fraråder generelt ikke-vaccinerede eller personer i højrisikogrupper at tage på krydstogt.

Ligeledes påpeger CDC, at smitteniveau kan ændre sig, hvis den rejsende bør holde øje med status for sit krydstogtskib.

30 millioner årlige krydstogtpassagerer
De 57 medlemmer af Cruise Line International Association, krydstogtbranchens globale brancheforening, der repræsenterer 95 procent af verdens krydstogtrederier, havde i 2019, året før coronakrisen, tæt på 30 millioner passagerer.

Verdens største krydstogtområde var Caribien med næsten 12 millioner krydstogtgæster, fulgt af Middelhavet med 4,4 millioner, der var 3,9 millioner på krydstogter i Asien, 1,7 millioner i Nordeuropa – plus 594.000 i Østersøen, og 1,2 millioner i Alaska som verdens største krydstogtområder, viser tal fra CLIA.

Af de 29,7 millioner gæster, CLIA-rederierne sejlede med i 2019, var de tre største leverandørregioner Nordamerika med 15,4 millioner passagerer, 7,7 millioner europæere var på krydstogt, mens det tredjestørste marked, Asien, havde 3,7 millioner krydstogtgæster.

Relaterede artikler:

Ukraine-invasion lammer krydstogtbesøg i Rusland

DFDS flytter afgangstid mellem København og Oslo

Færøsk kvinde kaptajn på ny krydstogt-dronning