Når postkort turisme krænger over

1

Santorini-grækenland.jpg Santorini-grækenlandSOMMERKLUMME: Fik i dag på Facebook lidt om Santorini netop nu, og det er turismen fra sin værste side. Så nytter det så lidt, at langt de fleste postkort har motiver fra øen. Logistik er fremmedord for grækere på de kanter.

Af Ejvind Olesen

Der er så vidunderligt smukt, når man kommer sejlende til den græske ø Santorini. ”Den kan imidlertid forekomme kø”, får man at vide om bord som velkomst. Nåh, ja det har man jo prøvet før rundt om i verden.

I går læste jeg på Facebook, at Jesper Boas Smith fra Bella Vista og Profil Rejser, var kommet til Fira på Santorini, der hvor krydstogtskibene ligger for anker.

Der er altså bare det ved det, at der kan ligge helt op til fire eller fem skibe i bugten. Det vil sige seks til otte tusinde passagerer, som alle vil op til byen, hvor de hvide huse spejler sig i de hvide klippeskær og sollys.

Her er bl.a. hvad Jesper Boas Smith skrev: ”Fira ved svævebanen er helt ødelagt med tusinder af turister i større grupper. Helt håbløst. Fire-fem store skibe. Ventetid på svævebane halvanden time i bagende sol (og man skal ned igen) og 32 graders varme. Godt man er ung og kan tage trappen ned på 25 minutter. Pas på æslerne.”

Det er rigtigt. Jeg har selv prøvet. Prøv ikke at gå op, så skal man være vant til anstrengelserne og have vandrestøvler med. De færreste kan klare det. Da jeg var der i begyndelsen af juni, var der heldigvis kun to skibe, men en uendelig kø. Vi gik i land ved 12-tiden og ventede derfor kun en halv time i kø.

Der er nemlig ikke logistik for hverken en euro eller en drachme. Og krydstogtrederiernes turafdelinger sover også. Lav dog et nummer- og ventesystem i samarbejde med de lokale turistmyndigheder, som betyder, at man stort set kan komme op med svævebanen straks man kommer i land. Afhængigt af, hvilket nummer (farve) billetten får på skibet

Det er en uværdig behandling af turisterne, når de kommer til Santorini ad vandvejen. Krydstogtselskaberne er bestemt ikke uden skyld. Man behøver ikke at være noget matematisk geni for at finde ud af, hvordan en kø reguleres uden de uværdige scener, der er hver sommer.

Hvis de ikke kan klare det, må de begynde at printe postkort, hvor de alenlange køer også er afbildet. Til skræk og advarsel!

DEL ARTIKLEN
  •  
  •  
  •  

Skriv en kommentar

1 Comment on "Når postkort turisme krænger over"

Notify of
avatar
Kristoffer Ihlen

Derfor tager man til Lesvos. En af øerne der ikke er ødelagt af masseturismen. Her er de fastboende standhaftige, og måske er det derfor Grækere selv foretrækker denne ø som et feriemål.

wpDiscuz