Norsk flymilliardær på skatteflugt til Sverige

Per G. Braathen.

Per G. Braathen.

LUFTFART: I protest mod Norges selskabsskat og populistiske politik flytter mangemilliardæren Per G Braathen hele sin koncern med blandt andet Malmö Aviation til Sverige.

”Naturligvis kan man vælge at flytte til et skatteparadis men for mig var det uden interesse”, siger han til den norske erhvervsavis Dagens Industri.

Per G Braathen er barnebarn af skibsreder Ludvig G Braathen, som fra 1926 lagde grunden til familieforetagendet, som i over 75 år har haft sit virke i Norge, først og fremmest i rejsebranchen. Nu er det barnebarnet, som styrer koncernen, og han flytter nu al virksomhed i koncernen til Sverige, skriver travelreport.se.

”Det handler ikke om, at jeg ikke holder af Norge, men vi har valgt et mere forudsigeligt styre”, siger han. I Dagens Industri forklarer forretningsmanden, som driver investeringsselskabet Braganza, der omsætter mere end 10 milliarder kroner, at han er utilfreds med måden Norge regeres på og med landets skattesystem.

Han mener, at selskabsskatten er for høj, og at formueskatten, som Sverige afskaffede i 2007, slår fejl og hindrer norske virksomheder i at udvikle sig.

”Sverige er et betydeligt bedre land at drive virksomhed i. I Norge føres en særdeles populistisk politik, som skader virksomhederne alvorligt”, siger han til DI.

Investeringsselskabet Braganza var i en årrække ejer af flyselskabet Braathens (SAFE). Investeringer i flybranchen, rejsebranchen, oplevelsesindustri og distribution af rejselivsprodukter udgør størstedelen af investeringerne i dag. Braathens Aviation, som blandt andet inkluderer Malmö Aviation AB og Sverigeflyg AB, Kristiansand Dyrepark AS og Ticket Travel Group AB er de største enkeltinvesteringer.