Norwegian-kaos skyldes pilotmangel

LUFTFART: Norwegian har ikke ansat nok nye piloter til denne sommersæson – det er årsag til de seneste dages aflysninger. Norwegian udelukker ikke nye flyaflysninger. Piloter ville ikke sælge fridage til dobbelt overtidsbetaling.

Norwegian er igen ramt af flyaflysninger – denne gang angiveligt pga. pilotmangel. I går, mandag, aflyste selskabet tæt på 20 pct. af sine ca. 50 afgange fra Københavns Lufthavn, hvor Norwegian er næststørste flyselskab efter SAS. Det fremgik i aftes af lufthavnens hjemmeside.

Navnlig ruten til Aalborg blev ramt, men der var også aflysninger på flyvninger til andre europæiske destinationer.

Norske medier havde i går mange artikler om aflyste Norwegian-fly og konsekvenserne for passagererne, der angiveligt ikke fik tilbudt den hjælp, de ifølge EU’s regler om nægtet ombordstigning har krav på.

Den norske avis Dagens Næringsliv skrev, at Norwegian i fredags for at undgå weekendens og mandagens aflysninger tilbød piloter at købe fridage til dobbelt overtidsbetaling.

Men tilbuddet blev afvist af Norwegian Pilot Union. ”Tilbud af denne type er del af kollektivaftalen, der skal forhandles om på normal måde,” sagde NPU-formand, Halvor Vatnar, til avisen. Han tilføjede, at tilbuddet kom, fordi Norwegian som udgangspunkt ikke har nok fastansatte piloter.

Også problemer sidste år

Det kan blive anden sommer i træk, hvor Norwegian må aflyse flyvninger pga. personalemangel. Det giver vrede passagerer og kritik fra selskabets ansatte, det norske Forbrugerråd og økonomer, skriver det norske svar på Danmarks Radio, NRK.no

En af søndagens Norwegian-aflysninger fra Norge ramte f.eks. en skole, der skulle have 48 personer til Berlin.

Om de mange Norwegian-aflysninger de seneste dage siger Frode Steen, professor i samfundsøkonomi ved Norges Handelshøjskole: ”Dette er en imagemæssigt mareridtssituation for Norwegian. Hvem tør nu rejse med Norwegian med 50 skoleelever. Passagererne skifter til andre flyselskaber.”

Frode Steen undrer sig over, at Norwegian også denne sommer har problemer med bemandingen – og at håndteringen af problemerne i år virker lige så dårlig som sidste år.

Og formand Marit Lindén fra fagforeningen der organiserer Norwegians kabineansatte i bl.a. Norge siger: ”Pilotmanglen har eksisteret siden sidste år. Det er et selskabsproblem, som både piloterne og vi har gjort klart for Norwegian.”

’Vi troede Norwegian havde lært noget’

Pressekontakt Martin Skaug Halsos i det norske Forbrukerrådet siger, at de seneste dages flyaflysninger er ”helt forfærdelige. Vi havde håbet at Norwegian havde lært noget af sidste sommers mange aflysninger pga. personalemangel.”

Martin Skaug Halsos tilføjer, at rejsende som får aflyst deres flyvninger med Norwegian, har en række rettigheder, bl.a. ret til alternativ transport på hurtigst mulige måde (f.eks. ombooking til andre flyselskaber, red), mad og hotel).

”Men Norwegian har ingen samarbejdspartnere blandt andre flyselskaber,” siger han.​