Aeroflot-fly i Sheremetyevo-lufthavnen i Moskva. Wikipedia-foto: Dmitry Zherdin.

Nu har alle reservationssystemer smidt Aeroflot ud

Et stort flyselskab som statsejede russiske Aeroflot får mange bookinger fra de tre globale reservationssystemer. Men nu har Amadeus, Sabre og Travelport alle hældt Aeroflot ud.

Aeroflot, det største statsejede russiske flyselskab, bliver ligesom resten af Rusland stadig mere isoleret af sanktioner fra den civiliserede verden i kølvandet på den russiske invasion af Ukraine.

Aeroflot, der stadig er i Skyteam-alliancen sammen med blandt andet Air France, Delta Air Lines og KLM, får skønsmæssigt op mod 40 procent af sine bookinger fra rejsebureauer, rejsehjemmesider og firmakunder via alle tre GDS’er, Amadeus, Sabre og Worldspan – sidstnævnte har reservationssystemerne Galileo og Worldspan.

Det anslog en branchekilde sidste uge overfor STANDBY.DK. Det skete i forbindelse med, at Sabre som det første af de tre store GDS-reservationssystemer (Global Distribution System) smed Aeroflot på porten og fjernede deres flyvninger fra sit reservationssystem.

Amadeus og Travelport har fulgt trop
Nu skriver Phocuswire.com, at også Amadeus og Travelport har fulgt trop, og fjernet Aeroflot fra sine bookingsystemer.

I forvejen flyver Aeroflot og koncernselskaberne Rossiya og Aurora som følge af den russiske invasion af Ukraine fra i morgen, tirsdag, nærmest ingen internationale flyvninger. Frygten for beslaglæggelse af deres fly har været medvirkende til beslutningen. Samtidig er nærmest alle luftrum i Vesteuropa, Canada og USA blevet lukket for russiske fly. Rusland har svaret igen med tilsvarende lukninger af sit luftrum for flyselskaber fra den vestlige verden.

Aeroflot var i 2019 – året før coronakrisen – den syvendestørste luftfartskoncern i Europa med over 60 millioner årlige passagerer. Men efter Ruslands invasion i Ukraine har den tidligere russiske luftfartsgigant fået stækket sine vinger som følge af sanktionerne.

Giver millionstøtte til Røde Kors
Sean Menke, Sabres koncernchef, sagde i en pressemeddelelsen sidste uge:

”Sabre has overvåget udviklingen i Ukraine med stigende bekymring. Vi tager nu aktivt stilling i denne militære konflikt, og følger verdenssamfundets restriktioner mod Rusland. Derfor har vi i dag droppet vores distributions-aftale med Aeroflot, og fjernet alt Aeroflot-indhold fra vores GDS.”

For at give sit bidrag til at understøtte den voksende humanitære krise med blandt andet de mange flygtninge fra Ukraine, har Sabre doneret én million dollars til Polsk Røde Kors, oplyses det. Sabre har 1.500 medarbejdere i Polen.

Relaterede artikler:

Aeroflots internationale rutenetværk suspenderet

Reservationssystem smider flyselskab på porten

Ukraine-invasion lammer krydstogtbesøg i Rusland

Endnu et stort rejsebureau aflyser rejser til Rusland

Her finder man oligarkernes privatfly

Russiske fly strandet og beslaglagt over hele verden