En Airbus A319 fra russiske Aeroflot i Københavns Lufthavn. Arkivfoto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo.

Reservationssystem smider flyselskab på porten

Sabre, et af de tre globale reservationssystemer, dropper med øjeblikkelig virkning visninger af flyvninger med det største statslige russiske flyselskab, Aeroflot. Amadeus og Travelport afventer.

Amerikanske Sabre Corporation, det store globale reservationssystem der også leverer software og teknologi til rejsebranchen, smider det statslige russiske flyselskab Aeroflot ud af sine visninger af flyruter.

Det skriver Sabre i en pressemeddelelse. Baggrunden er naturligvis den russiske invasion af Ukraine. Aeroflot er medlem af Skyteam-alliancen med blandt andet Air France, KLM og Delta Air Lines – sidstnævnte har også afbrudt samarbejdet med Aeroflot i lyset af den russiske invasion i Ukraine.

De to andre store, globale GDS (Global Distribution System) er Amadeus og Travelport, sidstnævnte har reservationssystemerne Galileo og Worldspan. Det fremgår ikke af hverken Amadeus’ eller Travelports pressehjemmesider, at de har taget tilsvarende skridt som Sabre mod Aeroflot eller andre russiske flyselskaber.

En branchekilde anslår overfor STANDBY.DK, at et flyselskab som Aeroflot får op mod 40 procent af sine bookinger via alle tre GDS’er, Amadeus, Sabre og Worldspan.

Og Sabre tager nu omgående fat på at fjerne Aeroflot-flyvninger fra sit globale distributionssystem, der bruges af rejsebureauer, rejsehjemmesider og firmakunder i 160 lande verden over til blandt andet at foretage flyreservationer, skriver Sabre i pressemeddelelsen.

Giver millionstøtte til Røde Kors
Sean Menke, Sabres koncernchef, siger i pressemeddelelsen:

”Sabre has overvåget udviklingen i Ukraine med stigende bekymring. Vi tager nu aktivt stilling i denne militære konflikt, og følger verdenssamfundets restriktioner mod Rusland. Derfor har vi i dag droppet vores distributions-aftale med Aeroflot, og fjernet alt Aeroflot-indhold fra vores GDS.”

For at give sit bidrag til at understøtte den voksende humanitære krise med blandt andet de mange flygtninge fra Ukraine, har Sabre doneret én million dollars til Polsk Røde Kors, oplyses det. Sabre har 1.500 medarbejdere i Polen.

Relaterede artikler:

Det betyder Ukraine-krisen for luftfarten

Ukraine-invasion lammer krydstogtbesøg i Rusland

Endnu et stort rejsebureau aflyser rejser til Rusland

”Rejsebureauer der kun bruger GDS får et problem”

SAS og Sabre klar med ny distributionsaftale