Nu skal vi passe på ikke at overreagere

Ejvind Olesen

Ejvind Olesen

WEEKENDKLUMME: ”Faren ligger i at overreagere på de sociale spændinger, som terrorisme kan skabe.” Det var, hvad der skete i Terminal 3 i København og i to fly på vej til Paris.

Af Ejvind Olesen

Det første citat herover stammer fra chefen for international sikkerhed ved en britisk tænketank, og blev fulgt op af en anden senioranalytiker, som i Jyllands-Posten kommenterer et Europa i alarmberedskab.

Eelco Kessels kommentar til fremtiden lyder: ”Der er generelt behov for her og nu at vise, at man tager sikkerheden alvorligt, men den vil formentligt ebbe ud i løbet af nogen tid.”

Til det sidste kan man tilføje: ”Ja, det vil den. Det gjorde den også efter det værste, vi endnu har oplevet med terrorisme siden årtusindskifte, nemlig 11. september 2001 i USA.”

Derfor er der en sørgelig grund til at tage den nuværende situation alvorligt. Men vi skal også videre. Vi kan ikke leve et normalt liv, hvis vi pludselig er bange for at flyve til Paris eller farer nervøst sammen, hver gang vi ser en pakke ligge og flyde, eller når vi hører nogle tåber joke med, at de har en bombe i kufferten. Hvis de havde det, ville det være deres livs største hemmelighed.

Derfor skal vi også lære at slappe af. Vurderet på afstand var det en overreaktion, når man tilkalder politi og afspærrer Terminal 3, fordi en anden person hører den overkvikke bemærkning om en bombe i kufferten. Overreaktionen tilhører den, som ikke bare vendte det døve øre til og lod som ingenting.

Det er også for nemt, hvis man til to fly fra Air France, der er lettet fra amerikanske store lufthavne med kurs mod Paris, bare kan meddele, at der er anbragt en bombe om bord, og straks får kaptajnerne ordre om at søge ned til nærmeste lufthavn. På den måde kan enhver med lyst til den slags jo stoppe al flytrafik.

Troede man virkeligt, at sikkerhedscheckene i Los Angeles og Dulles International var så lemfældige, at noget sådant kunne lade sig gøre? I så fald er vi virkelig blevet gidsler, og terroristerne kan piske os rundt.

Ja, jeg hører spørgsmålet. Turde du tage chancen? Ja, det gjorde jeg, men det er så let at sige, når jeg sidder på min lille redaktion herhjemme.

Måske skal vi lige erindre de nærmest hysteriske reaktioner, som man kunne opleve i USA efter 9/11. For eksempel en amerikansk passager fra New York, som havde fået plads ved siden af en arabisk passager i flyet på vej til LA og nægtede at flyve med, hvis personalet ikke ville visitere araberen endnu engang – og samtidig flytte ham til et andet sted i flyet.

Og den berømte og berygtede med stewardessen på American Airlines fra Sydney til LA, hvor hun et par timer efter takeoff fandt et stykke toiletpapir med opskriften BOB, og fik kaptajnen til at vende flyet og returnere til Sydney.

Det blev tolket som Bomb on Board. Det viste sig ikke at være en bombe, men en dreng som ude på toilettet havde tegnet sit navn på et stykke toiletpapir.

Lad os nu slappe af. Bare en lille smule.

God weekend.