Spanien var igen sidste år danskernes foretrukne rejsemål i udlandet. Her er det fra Mijas ved Malaga. Arkivpressefoto fra Den Spanske Stats Turistbureau i Danmark.

Ny analyse af første turismeår under coronakrisen

Danmarks Statistik har set på danskernes rejselyst eller mulighed for at rejse sidste år, det første år med coronaen. Det var to millioner færre udlandsrejser med mindst fire overnatninger end i 2019.

Sidste år foretog danskerne i alt 2,9 millioner lange ferierejser – med mindst fire overnatninger – til udlandet. Det er to millioner færre rejser end i 2019. De lange rejser i Danmark steg derimod med to millioner til 4,7 millioner.

Det viser nogle af de mange tal i Danmarks Statistiks opgørelse for danskernes rejsemønster sidste år, det første år med coronakrisen.

Tallene er baseret på en interviewundersøgelse, der er del af en årlig EU-turismeundersøgelse, der skal beskrives beskrive danskernes rejsemønster. Undersøgelsen er baseret på en tilfældigt udvalgt stikprøve med herboende danskere i alderen 15 år og opefter, oplyser Danmarks Statistik.

Spanien stadig mest populær
Det mest populære rejsemål til udlandet sidste år var igen Spanien. 14 procent af de lange ferierejser var sidste år til Spanien. Norge og Sverige fulgte efter på anden- og tredjepladsen, begge udgjorde 11 procent af de lange ferierejser.

Norge og Sverige har dermed overhalet Tyskland og Italien på listen over populære destinationer i 2020, konstaterer Danmarks Statistik. Italien og Tyskland stod sidste år for henholdsvis syv og seks procent af de lange ferierejser til udlandet.

Herefter følger på Top 10 for sidste år: Østrig, Thailand, Grækenland, Frankrig og området ”Asien, øvrige” – det dækker Asien undtagen Kina, Japan, Sydkorea, Indien og Danmark.

Mange korte rejser i Danmark
Tallene fra Danmarks Statistik viser også, at danskerne sidste år tog på i alt 13,7 millioner korte ferierejser, med under fire overnatninger. Af disse blev 12,7 millioner rejser foretaget inden for Danmarks grænser, mens blot én millioner gik til udlandet.

For ferierejser, der varede mindst fire nætter og gik til udlandet, var det gennemsnitlige feriebudget på 9.831 kroner per person sidste år. Danskerne brugte til gengæld kun 2.880 kroner pr. person på ferier med mindst fire overnatninger i Danmark, oplyser Danmarks Statistik og tilføjer:

”Dette svarer til en tredjedel af budgettet for udlandsrejser. På de korte ferierejser til Danmark og udlandet blev der i gennemsnit brugt 4.176 kroner pr. person, mens udgifterne til forretningsrejser lå på 4.940 kroner.”

Også mere feriebolig og bilferie
Ferieboliger var sidste år den mest brugte indkvarteringsform på lange rejser i Danmark. Lejede og egne ferieboliger udgjorde tilsammen 50 procent af indkvarteringsformerne for lange rejser i Danmark.

Gratis indkvartering hos familie og venner blev brugt som primær indkvarteringsform på 30 procent af de lange rejser i Danmark. Indkvartering på hotel udgjorde 38 procent af de lange ferierejser til udlandet, mens lejede og egne ferieboliger samt gratis indkvartering hos familie og venner tilsammen udgjorde 53 procent.

Og sidste år blev 30 procent af de lange ferierejser til udlandet foretaget med bil, mens det i 2019 var 22 procent. Fly som transportmiddel på lange ferierejser faldt fra 68 procent i 2019 til 58 procent sidste år, oplyser Danmarks Statistik. Igen med henvisning til, at 2020 blev et specielt rejseår på grund af coronakrisen.

Alle tallene fra 2020-statistikken hos Danmarks Statistik kan ses via dette link, klik her.

Relaterede artikler:

Nye lister med danskernes feriefavoritter

Disse udenlandske byer trækker mest i danskerne

Disse 15 lande topper danske turisters ønskeliste