Ny analyse af restaurationsbranchens økonomi

service tjenerTURISME: Ole Egholm og Dansk Brancheanalyse udgiver for første gang analyse af den danske restaurationsbranche.

På torsdag den 3. marts udkommer Dansk Brancheanalyses første analyse af økonomien i restaurationsbranchen. Det er det ottende erhverv, Ole Egholm og hans team kaster sine kritiske analytiske øjne på.

“Jeg har længe ønsket at analysere restaurationsbranchen, men har altid tænkt, at branchens regnskaber var alt for ulæselige til, at vi kunne få noget ud af det. Men jeg er blevet positivt overrasket over at se, at mange af de største selskaber i restaurationsbranchen har en imponerende transparens, og at branchen tjener langt flere penge, end de fleste af os måske tror. Hver gang jeg har tænkt restaurationsbranchen, har jeg tænkt for meget på, hvor svært det var at gennemskue Michelin-restauranternes regnskaber. Men Michelin-restauranter er jo kun en meget beskeden del af branchen, både i omsætning og i indtjening, på samme måde, som at 5-stjernede hoteller ikke fylder det store i dansk hotelbranche. Danskere spiser ofte ude, og mine tal viser en imponerende vækst på 7,3 pct. i omsætningen i 2014,” siger Ole Egholm til standby.dk

I alt har Ole Egholm indregnet landets 272 største restaurationsvirksomheder med tilgængelige regnskaber. De har en omsætning på godt 15 milliarder kr.

“Jeg ved godt, man siger, at branchen måske har omkring 16.000 virksomheder og omsætning på over 30 milliarder kr. og på den måde dækker min analyse kun cirka halvdelen af branchen som helhed”, siger Ole Egholm, der også anerkender, at han har næsten 1.700 af branchens virksomheder under overvågning, herunder også knap 100 virksomheder uden offentligt tilgængelige regnskaber, som han gerne ville have haft med i analysen.

“Men jeg er tilfreds med analysen, og jeg synes også, at jeg får givet et mere nuanceret billede af branchen. For eksempel konstaterer jeg, at de 272 største restauratører har tjent 399 mio. kr. Hvis nogle mener, at restaurationsbranchen tjener mange sorte penge, skal det lige siges, at de i givet fald kommer oven i! Endvidere er det imponerende at se, at over 79% af alle selskaberne i analysen er kommet ud af deres seneste regnskabsår med overskud.

Restaurationsbranchen har det forrygende, og langt bedre end sit rygte. Nu er det første år jeg laver analysen, men de tal, jeg har for de seneste fem år for restauratørerne viser, at branchen slog sin indtjeningsrekord i de regnskaber, som indgår i analysen, og som jeg lidt beskedent kalder “2014”, for analysen dækker alle regnskaber, der er indleveret til og med starten af 2016. Jeg forventer også, at regnskabsåret 2015 bliver et endnu bedre år, hvilket alle måleparametre tyder på indtil videre.”

Spurgt om branchen fortsat laver sorte penge, svarer Ole Egholm: “Ja det må de jo gøre, for branchen er fortsat vistnok dét største indsatsområde for SKAT. Men som sagt så ser jeg et efterhånden et stort lag af meget professionelle virksomheder, hvor sorte penge formentlig er ikke-eksisterende. Det er jo også derfor, at flere kapitalfonde går ind i branchen. I det hele taget fornemmer jeg en stærkt stigende professionalisering af branchen, og det ville da være skønt, hvis min analyse af restaurationsbranchen kunne være en lille flig til en yderligere professionalisering”, slutter Ole Egholm.