Der har i snit været små prisstigninger i for eksempel Grækenland og Spanien i forhold til sidste år – omvendt er priserne generelt steget 25 procent i Tyrkiet, viser opgørelse fra Spar Nord-banken. Arkivfoto: Henrik Baumgarten.

Ny analyse: Rejselande er blevet dyrere – og billigere

Valuta- og prisændringer har gjort navnlig Tyrkiet, men også Kroatien, Bulgarien, Grækenland og Spanien dyrere, viser analyse fra Spar Nord-banken. Japan og Thailand er omvendt nu billigere.

”De fleste populære sommerferiedestinationer er blevet en smule dyrere – men går turen til Tyrkiet, er det en helt anden snak. Landet lider fortsat under en voldsom høj inflation på 63,9 procent, og selvom den tyrkiske valuta, lira’en, er svækket overfor den danske krone, kompenserer det kun delvist.”

Det siger cheføkonom i Spar Nord-banken, Jens Nyholm, i en pressemeddelelse og tilføjer: ”Det betyder for rejsende til Tyrkiet, at den rejse, man for eksempel gav 20.000 kroner for sidste år, i år vil koste godt 25.000 kroner. En stigning på 25 procent.”

Cheføkonomen siger videre, at allerede i 2018 oplevede Tyrkiet inflation og økonomisk ustabilitet, som førte til, at landets økonomi gik i recession.

”Det blev forstærket af coronapandemien og en forfejlet pengepolitik, som har ført til en svækket valuta og høj inflation. Kigger man på prisniveauet i forhold til før corona, ligger det tyrkiske prisindeks cirka fem gange højere. Så selvom det generelle prisniveau i Tyrkiet fortsat er en del under det danske, er det blevet betydeligt dyrere at holde ferie der, end det var tidligere,” siger Jens Nyholm.

Små stigninger i flere andre lande – billigere i andre
Spar Nord skriver også i pressemeddelelsen, at i andre middelhavslande som Kroatien, Spanien og Grækenland er det i forhold til sidste år blevet to-tre procent dyrere.

Omvendt skriver Spar Nord-banken, at i år er det i nogle enkelte lande blevet billigere at være dansk turist, hvis man sammenligner med for et år siden. Blandt andet er Thailand blevet 7 procent billigere, mens Japan er blevet 10,8 procent billigere, oplyses det.

Cheføkonom Jens Nyholm siger: ”Det er nok de færreste, som rejser til Thailand om sommeren, hvor der er regntid, og derfor er højsæsonen om vinteren. Der kan dog være penge at spare ved at gå mod strømmen og booke uden for højsæson, eller måske ved at booke ferien i vinterhalvåret allerede nu.

Hvis drømmen er at opleve Japan, kan det meget vel være det ideelle tidspunkt netop nu. For den japanske Yen er svækket med 12,5 procent overfor den danske krone, så danske turister vil kunne få noget mere for pengene nu end sidste år. Det vil nok være for dem, som vil noget mere spektakulært på deres ferie og har flere ugers ferie at gøre med,” siger cheføkonomen.

Hele opgørelsen fra Spar Nord over de udvalgte billigere og dyrere rejselande i år sammenholdt med sidste år kan ses via dette link.

 

Relaterede artikler:

Her er danskernes 10 største rejsemål til sommer

96 ferielande: Her er der mest og mindst for pengene

Rejsebureauforening undrer sig over Spar Nords ferieråd