Ny dom støtter rejsebureauerne

sydafrika jagtREJSEBUREAUER: En advokat havde købt flybillet til en jagtrejse til det sydlige Afrika hos et rejsebureau. Rejsen blev af flere årsager mislykket – og køberen vil have rejsebureauet til at erstatte hele rejsen. Nej, sagde Byretten.

”Manden tabte sagen mod vores medlem med piber og trommer,” sammenfatter adm. direktør i Danmarks Rejsebureau Forening, Lars Thykier, en netop afsagt dom fra byretten i Kolding.

En jysk advokat havde hos et DRF-medlem købt flybillet for at komme til det sydlige Afrika, hvor han ville på jagt. Hans landarrangement, herunder indkvartering, havde han selv arrangeret.

Rejsen blev af flere årsager ikke som forventet, bl.a. var der ved ankomsten til Afrika vrøvl med hans våben i bagagen. Det fik den hjemvendte advokat til at kræve, at rejsebureauet, der kun havde solgt ham flybilletten, skulle refundere hele hans rejse.

Sagen blev forleden prøvet ved Byretten i Kolding, hvor mandens klage og erstatningskrav blev afvist.

”Den nye afgørelse giver opbakning til rejsebranchen For anden gang i år cementerer en domstol samme konkurrencevilkår for danske rejsebureauer, som rejsebranchen i resten af Europa har. Vi glæder os over dommen, som har stor betydning for hele rejsebranchens eksistensgrundlag,” siger Lars Thykier.

Sagen fra Kolding handlede, ligesom sagen fra Byretten i Roskilde i januar, om det såkaldte ”agentforbehold,” et rejsebureau kan benytte ved salg af rene flybilletter, der ikke indgår i en pakkerejse.

Med et agentforbehold er bureauet kun formidler og har ikke ansvar for et flyselskabs bagageregler, om flyvningen bliver gennemført, om flyselskabet går konkurs m.v.

Agentforbeholdet betyder, at en kunde, der har købt en ren flybillet af et bureau med et gyldigt agentforbehold, ikke kan kræve erstatning f.eks. hvis kundens bagage bliver tilbageholdt i lufthavnen, hvilket var tilfældet i sagen fra Kolding, da gæsten havde våben i sin bagage.

”Med denne nye afgørelse er det på ny slået fast, at vi i Danmark er på vej mod en mere rimelig retsstilling for de danske rejsebureauer. To domstole har bestemt, at agentforbeholdet er gyldigt, og at bureauerne ikke er ansvarlige for flyselskaberne – helt i overensstemmelse med praksis i den øvrige del af Europa,” siger Lars Thykier og tilføjer:

”Begge sager er principielle, og retspraksis må siges at være afklaret nu. Derfor kan det undre, at Forbrugerombudsmanden vil bruge betydelige offentlige midler på at anke den dom, der blev afsagt i en identisk sag i januar.”

Dommen fra Roskilde drejede sig om køb af flybilletter til det daværende Cimber Sterling, der imidlertid var krakket, da billetternes købere skulle hjem til Danmark var Cimber Sterling imidlertid krakket.

Køberen af flybilletterne ønskede at rejsebureauet erstattede udgifterne til nye flybilletter. Det afviste Byretten i Roskilde i januar. DRF havde ønsket at sagen pga. sin principielle karakter blev prøvet ved Landsretten. Det ønskede Landsretten ikke, i stedet satte byretten i Roskilde tre dommere på sagen. ”Så det er en avanceret byretsdom, vi har fået,” sagde Lars Thykier i januar til standby.dk