Ny fælles tårnløsning for lufthavne

norsk flyvekontrolNorske Avinor planlægger fjernstyring af tårntjenesterne i flere norske lufthavne. Ved moderne kamera- og sensorteknologi overvåges ind- og udflyvning fra et center, der skal drive en fjernstyret tårntjeneste for op til 15 lufthavne hovedsageligt i Nordnorge.

”Det vil give en sikker og endnu mere effektiv drift. Det gør det muligt for flyselskaberne at opretholde det gode ruteudbud de har på de mange lufthavne i Norge”, siger adm. direktør Anders Kirsebom fra Avinor Flysikring.

Centret for de første 15 tårne lægges i Bodø og ambitionen er, at centret skal være klar i løbet af 2017. Baseret på erfaringerne fra Bodø, vil koncernledelsen tage stilling til videre udvikling af konceptet for at sikre international konkurrenceevne.

I Bodø har Avinor kontrolcentral med både operativt og teknisk personale. Bodø har også et luftfartsmiljø med aktører som Luftfartstilsynet, Luftforsvaret og Widerøe.

Tårncenteret bliver planlagt til at kunne håndtere tjenesten for op til 15 lufthavne, hovedsageligt lufthavne i Nordnorge med lokal flyinformationstjeneste (AFIS).

Avinor har i flere år udviklet fjernstyrede tårne og har testet teknologien ved Værøy helikopterhavn og Røst lufthavn. I stedet for at have et traditionelt tårn, hvor personer styrer flytrafikken på stedet, vil Avinor placere kameraer og sensorer i lufthavnene. Så samles tårnpersonalet i et større center, hvor man driver tårntjenesten for flere lufthavne samtidig.

”Mange af tårnene i Norge blev bygget i 1960-70 og er modne til opgradering eller udskiftning. Med fjernstyrede tårne undgår Avinor store dele af disse omkostninger. I fremtiden venter vi også, at én person vil kunne håndtere trafikken i flere lufthavne fra samme position – med betydelige muligheder for effektivisering”, siger Anders Kirsebom.

x

Læs Også

Boeing på storindkøb i Kina

Boeing-fabrikkerne har indgået kontrakter til en værdi af USD 600 mio. med kinesiske leverandører.

Kursen på Tivoli-aktier helt i top

Mandag morgen var Tivoli-aktien noteret til rekord-kursen 3150 efter de seneste dage at være steget jævnt

900.000 blev forsinket med tog

Årets tre første måneder har budt på togforsinkelser langt ud over det acceptable. 15 procent af alle DSBs passagerer måtte se i øjnene, at de kom for sent.

Fly-kapring var falsk alarm

En Airbus 340-600 fra Virgin Atlantic på vej fra London Til New York, fik midt ude over Atlanterhavet en melding om, at flyet måske var ved at blive kapret.

Salg af Maersk Air kostede A. P. Møller flere millioner kr.

A.P. Møller måtte skyde 300 mio. kr. ind for at genetablere egenkapitalen og leve op til koncernens egne regnskabsprincipper.

Afgørende sommertest for SAS i dag

Trafiktallene for juni vil give en strømpil om resultatet i andet kvartal, som skal betyde et plus for, at man kan tro, SAS er på vej til målet med at vende udviklingen i år.