Over en række datoer fra denne måned og frem til efteråret falder kravene til, hvor mange man for eksempel må være forsamlet, også til indendørs arrangementer. Arkivfoto fra HORESTA.

Ny genåbningsaftale giver mange nye muligheder

Over en række datoer frem til efteråret genåbnes det danske samfund. Mundbind og coronapas udfases, restauranter må holde længere åbent og der må være stadig flere til konferencer og events.

Natten til i dag indgik Folketingets partier, undtagen Nye Borgerlige, en ny stor genåbningsaftale. Genåbningen sker over en række datoer, startende fra i morgen, fredag, oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse. Her er en række af de kommende ændringer med direkte relevans for turisme- og oplevelsesbrancherne:

11. juni: Åbningstiden på serveringssteder udvides til klokken 24.

14. juni: Krav om mundbind og visir ophæves på alle områder, undtagen for stående passagerer i den kollektive transport. Dette vil gælde til 1. september.

1. juli: En PCR-test er nu gyldig i 96 timer – altså fire dage i stedet for tre.

Forsamlingsforbuddet indenfor hæves til 250 personer.

Arealkrav og anbefalinger om afstand ophæves for serveringssteder, hvor gæster “i det væsentlige” sidder ned.

15. juli: Åbningstiden på serveringssteder udvides fra klokken midnat til klokken 02.

1. august: Krav om coronapas ophæves for arrangementer med under 2.000 tilskuere. Det samme vil gælde for spillesteder, teatre og biografer med under 500 tilskuere, museer, forlystelsesparker, zoologiske haver samt messer, konferencer og møder.

1. september: Krav om coronapas ophæves for serveringssteder, udendørs og stående arrangementer, herunder festivaler, indendørs arrangementer med siddende publikum, lege- og badelande.

Diskoteker, natklubber og lignende kan åbne – med krav om coronapas. Restriktioner for åbningstider samt udskænkning og salg af alkohol ophæves.

Alle arealkrav ophæves og krav om skiltning, indretning af lokaler og tilgængelighed af sprit bliver ophævet.

1. oktober: Krav om coronapas i nattelivet og i forbindelse med udendørsarrangementer med over 2.000 siddende tilskuere og indendørs arrangementer bortfalder.

Alle restriktioner forsvinder gradvist
I pressemeddelelsen skriver Justitsministeriet blandt andet:

”Med den netop indgåede aftale er der nu en plan for udfasning af alle restriktioner indført som led i håndteringen af COVID-19, der i dag gælder i Danmark. Det betyder, at alle restriktioner gradvist vil blive udfaset de kommende måneder, og fra 1. september vil alle restriktioner – undtagen i nattelivet samt i forbindelse med udendørs arrangementer med over 2.000 siddende tilskuere, indendørs stående arrangementer og rejser til og fra Danmark, være ophævet.”

Justitsminister Nick Hækkerup siger i pressemeddelelsen: ”Vi står i en gunstig position i Danmark, hvor der er grund til at gå sommeren optimistisk i møde.  Smitteudviklingen befinder sig på et stabilt niveau, mens vaccinationen af danskerne kører i et godt tempo.

Jeg er glad for, at et bredt flertal i Folketinget nu er enige om en plan, der betyder, at alle restriktioner – undtagen i nattelivet samt i forbindelse med visse arrangementer og rejser til og fra Danmark – vil være væk i september. Den næste tid skruer vi derfor ned for brugen af mundbind, mens vi omvendt skruer op for åbningstiden for serveringssteder og hæver forsamlingsloftet.”

Sundhedsminister Magnus Heunicke siger: ”Smitten er på vej ned, 2,5 millioner danskere har fået mindst ét vaccinationsstik og det gode vejr arbejder til vores fordel. Derfor er vi nu blevet enige om en markant genåbning, hvor alle restriktioner udfases og helt ophæves fra 1. september – på nær coronapasset, som vil gælde på enkelte områder.

Samtidig er det dog vigtigt, at vi fortsat overvåger smitten, så vi bevarer epidemikontrollen. Her er coronapas et vigtigt redskab, og udfasningen af coronapas vil derfor ske gradvist hen over sommeren.”

Læs hele aftaleteksten her, der er blandt andet også skemaer for afvikling af de forskellige områder. Klik her!

Relaterede artikler:

Brancheforeninger har ros og ris til genåbningsaftale

Disse 15 lande topper danske turisters ønskeliste

VisitDenmark-formand: 2021 måske værre end 2020