Grønland har fået sin første turismelov. Foto: Aningaaq Rosing Carlsen for Visit Greenland.

Ny grønlandsk turismelov kræver lokalt ejerskab

Grønland har vedtaget landets første lov om turisme. Den har krav om, at turistvirksomheder skal have mindst 2/3 lokalt ejerskab for at få licens. Dét giver bekymring hos stort dansk rejsebureau.

Grønlands første turismelov er nu vedtaget i Inatsisartut (Grønlands parlament) og markerer en milepæl for udviklingen af turismesektoren.

Det skriver Departementet for Erhverv, Handel, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling i Naalakkersuisut (Grønlands regering) i en pressemeddelelse under overskriften: ”Et stort skridt mod bæredygtig og lokalt forankret turisme.”

I pressemeddelelsen står der blandt andet også:

Grønlands første lov om turisme skal sikre en bæredygtig udvikling og lokal forankring af turismen, samtidig med at den fremmer kvalitet, sikkerhed og ansvarlighed. Med lovens ikrafttræden den 1. januar 2025 danner Grønland rammerne for en mere velreguleret turismeindustri, hvor væksten sker med respekt for natur, kultur og lokalsamfund.

Lokalt grønlandsk ejerskab
Et af de centrale elementer i loven, står der i pressemeddelelsen, er kravet om, at turistvirksomheder i Grønland skal have mindst 2/3 lokalt ejerskab for at opnå licens.

”Dette tiltag skal sikre, at turismens økonomiske gevinster i højere grad forbliver i Grønland og understøtter lokal vækst og beskæftigelse,” oplyses det.

I pressemeddelelsen siger Naaja H. Nathanielsen, minister for blandt andet turisme:

“Den lokale forankring betyder meget for den kommende udvikling i turismesektoren. Lokal forankring er med til at sikre den fortsatte opbakning til turismeerhvervet og det er helt afgørende. Vi ønsker at byde turister velkommen og dele vores natur og kultur med dem – og vi ønsker at deres ophold i landet er til gavn for samfundet.

Naalakkersuisut (Grønlands regering) ser store potentialer i turismen og er sikker på, at erhvervet kommer til at vokse,” siger Naaja H. Nathanielsen.

Den nye turismelov markerer begyndelsen på en ny æra for turisme i Grønland. Naalakkersuisut ser frem til samarbejde med både lokale og internationale aktører for at realisere turismens potentiale på en måde, der sikrer bæredygtighed og værdi for samfundet som helhed, står der også i pressemeddelelsen.

”Søren og Jørgen-loven”
Turismeloven i Grønland kaldes også ”Søren og Jørgen-loven” (efter ejerne af henholdsvis Albatros Travel, Søren Rasmussen, og Topas Explorer Group, Jørgen Sølvsten Nielsen, red.)

Både Albatros og Topas har trecifrede millioninvesteringer i grønlandsk turisme. I en foreløbig kommentar til pressemeddelelsen fra Naalakkersuisut (Grønlands regering) om den nye turismelov siger Søren Rasmussen:

”Det er vist hvad man kan kalde en “salgslakering” – hidtil har vi jo kun investeret op mod 200 millioner kroner og aldrig trukket penge ud – men investeringslysten er jo uløseligt forbundet med det vi fremover kan lave og kan vi ikke drive turvirksomhed behøver vi jo ikke bruge penge på det – så der ryger nok nogen den anden vej – vi får se.”

 

Relaterede artikler:

Albatros Travel om den nye grønlandske turismelov: Protektionisme

Hurtigruten lægger tocifret millioninvestering i Grønland på is

Albatros-chef i hård kritik af grønlandsk turismelov