Tyrkiet kan næste år overhale Frankrig som det mest besøgte turistland i Europa, viser ny analyse. Wikipedia-foto fra Antalya: Sharon Hahn Darlin.

Ny kandidat som Europas mest besøgte turistland

Selv om kun en lille del af Tyrkiet er i Europa, sammenlignes landet i ny opgørelse med europæiske lande. Og, anslår ny analyse, Tyrkiet kan næste år overhale Frankrig som mest besøgte turistland.

Opgørelsen fra WTM (World Travel Market) Global Travel Report og analyseinstituttet Oxford Economics hæfter sig blandt andet ved, at Tyrkiet har tiltrukket over 70 procent flere turister siden pandemien.

Det giver kurs mod placeringen som Europas mest besøgte turistland – selv om kun tre procent af Tyrkiets land ligger i det sydøstlige Europa; omvendt bor 15 procent af den tyrkiske befolk i den europæiske del.

Ifølge FN’s turismeorganisation, United Nations World Tourism Organization, havde Frankrig sidste år i runde tal 75 millioner udenlandske besøgende (der foretog mindst én overnatning i landet), fulgt af Spanien (71 millioner), USA (51 millioner) og Tyrkiet på fjerdepladsen med også 51 millioner udenlandske besøgende, der foretog mindst én overnatning. Italien var på femtepladsen med 50 millioner, ifølge UNWTO.

Men med stigningen fra 2019, året før pandemien, til de foreløbige tal for i år, forventer Oxford Economics, at Tyrkiet overtager førstepladsen som Europas mest besøgt turistland, skriver Euronews.

Større vækst end Frankrig og Spanien
Analyseinstituttet Oxford Economics henholder sin vurdering til, at turistvæksten til Tyrkiet er mere end den dobbelte af Frankrig og Spaniens. Mens Tyrkiet har den nævnte vækst på over 70 procent siden pandemien, har den ”kun” været 33 og 31 procent for Frankrig og Spanien siden 2019.

Analysen giver flere forklaringer på Tyrkiets store turismevækst. Dels er den tyrkiske økonomi værre end den plejer, den faldende kurs på den tyrkiske lira gør Tyrkiet forholdsvis billigere som rejseland; Tyrkiet har også en kystlinje med klart vand og elegante – og billigere – hoteller, der kan konkurrere med den italienske riviera og Frankrigs middelhavskyst, Côte d’Azur. Tyrkiet har en af Europas største millionbyer, Istanbul, der netop ligger på både den asiatiske og europæiske side af Tyrkiet.

Og så, påpeges det også, har Tyrkiet ikke samme fine fornemmelser i forhold til turister fra krigsførende Rusland – de europæiske lande har som følge af Ruslands angrebskrig i Ukraine lukket for blandt andet russiske turister. Ingenlunde så i Tyrkiet. Mens Tyrkiet i 2019 havde omkring fem millioner årlige russiske turister, forventes tallet i år at stige til syv millioner.

 

Relaterede artikler:

Analyse: Danskernes favoritrejselande og storbyer

Tyrkiet med på Lonely Planets årlige Best in Travel-liste

UNWTO melder om 700 millioner turister på syv måneder