Rejsende. (Foto: Henrik Baumgarten)

Melder om 700 millioner turister på syv måneder

Genopretningen i turismen går den rigtige vej, men flere nye udfordringer har vist sig, lyder det fra FNs turismeorganisation UNWTO, som derfor opfordrer branchen til at ruste sig til fremtiden.

Fra begyndelsen af januar til og med slutningen af juli rykkede turismen på verdensplan atter et skridt tættere på niveauet fra før, at COVID-19-pandemiens grænselukninger og rejserestriktioner satte en stopper for aktiviteterne i branchen i en periode.

i løbet af årets første syv måneder nåede antallet af internationale turister 84 procent af 2019-niveauet. Det fortæller UNWTO, der er FNs turismeorganisation, der har kigget nærmere på den foreløbige udvikling i 2023.

I alt rejste omkring 700 millioner turister til en destination i udlandet i perioden, hvilket er 43 procent flere end i de samme måneder sidste år. Med 145 millioner internationale turister blev juli den indtil videre travleste måned i år og tegner sig for en femtedel af det samlede antal rejsende.

En region er over 2019-niveau
UNWTO oplyser, at alle de regioner, som man har kigget på, har meldt om stærk genopretning i de første syv måneder af året, hvilket blandt andet tilskrives stor efterspørgsel efter udenrigsrejser på en række stærke markeder på tværs af kloden.

Mellemøsten har lagt sig i spidsen. I løbet af de syv måneder har man her været 20 procent over 2019-niveauet, og regionen udmærker sig ved at være den eneste, der ikke fortsat er i gang med genopretningen efter pandemien.

I Europa har efterspørgsel på såvel rejser mellem de enkelte lande og amerikanske turister ført til, at man er på 91 procent af niveauet fra før pandemien, Afrika er på 92 procent, mens Syd- og Nordamerika tilsammen er på 87 procent af 2019-niveauet.

Asien og Stillehavsområdet halter i øjeblikket bagefter, hvilket skyldes, at man i flere lande i denne del af verden opretholdte COVID-19-restriktioner i længere tid end andre steder. Derfor er man her aktuelt blot på 61 procent af niveauet fra 2019.

Ser behov for tilpasning
Zurab Pololikashvili, der er generalsekretær for UNWTO, glæder sig over udviklingen, men slår fast, at turismeaktører bliver nødt til at tænke over fremtiden og iværksætte konkrete tiltag, der sætter deres forretning i stand til at tackle de udfordringer, som denne bringer med sig.

”Der er en stærk genopretning af turismen i gang i alle regioner, men i takt med at vores branche indhenter det tabte, skal den også tilpasse sig. De ekstreme vejrfænomener, som vi har været vidne til i løbet af sommeren, og de udfordringer, som håndteringen af det stigende antal turister bringer med sig, sætter to streger under behovet for at styrke branchen og gøre den mere bæredygtig.”

Hos organisationen venter man, at den samlede genopretning i turismen på verdensplan vil ende et sted mellem 80 procent og 95 procent af 2019-niveauet i år.

Prognosen fra september til december er, at fortsat uindfriet rejselyst fra pandemi-årene samt genåbningen af Kina og andre lande i Asien og Stillehavsområdet vil drive udviklingen, der dog ventes at foregå i et lavere tempo end i højsæsonen.


Relaterede artikler:

FN-organisation: Global turisme stærkt på vej tilbage

International turisme halter stadig efter 2019

Tro på genrejsning efter fald i verdensturismen