For rutsjebanefans får Fønix, der åbner til påsken næste år, som angiveligt første rutsjebane i verden et såkaldt stall loop med negativ G-påvirkning og dermed vægtløshed hængende på hovedet. I alt vil turen giver 14 momenter, hvor passagererne oplever vægtløshed. Illustration fra Fårup Sommerland.

Ny rutsjebane til 100 millioner kroner

Fårup Sommerland er fra påske næste år klar med rutsjebanen Fønix, der bliver Danmarks største, hurtigste og højeste rutsjebane samt den nordjyske forlystelsesparks største investering.

Fårup Sommerland investerer tæt på 100 millioner kroner i Fønix. Parkens hidtil største investering var omkring 44 millioner kroner i 2013 for rutsjebanen Orkanen.

”Vi er stolte over at kunne opføre en forlystelse af denne kaliber. Fønix vil blive en af de største investeringer i den danske turismeindustri i 2022,” siger Niels Jørgen Jensen, direktør i Fårup Sommerland, i en pressemeddelelse.

”Efter coronakrisen har turismebranchen en stor opgave foran os med at få gæsterne tilbage, og derfor er det afgørende, at vi investerer i vores turismeprodukt og udvikler attraktionerne. Det skal skabe konkurrencefordele på længere sigt, således at både vi og branchen kan rejse os fra corona-asken, som Fugl Fønix,” siger direktøren.

Udover at blive Danmarks største rutsjebane, vil den over 900 meter lange Fønix ifølge pressemeddelelsen også blive den hurtigste og højeste med en topfart på 95 kilometer i timen og en højde på 40 meter.

Fårup Sommerlands direktør forventer, at Fønix’ nyskabende design vil give international opmærksomhed. ”Det er første gang, at verden ser en rutsjebane med dette helt unikke design. Derfor forventer vi også, at Fønix vil blive et trækplaster for nogle af verdens mange rutsjebaneentusiaster, der vil komme til Danmark for at prøve en rutsjebane med en ganske særlig opbygning,” siger Niels Jørgen Jensen.

For rutsjebanefans får Fønix som angiveligt første rutsjebane i verden et såkaldt stall loop, hvor man udsættes for negativ G-påvirkning og dermed oplever vægtløshed hængende på hovedet. I alt vil turen giver 14 momenter, hvor passagererne oplever vægtløshed. Dermed vil rutsjebanen være den rutsjebane i Skandinavien med mest såkaldt airtime, følelsen af vægtløshed når kroppen udsættes for negativ G-påvirkning, oplyser Fårup Sommerland.

Fønix opføres af en af verdens førende rutsjebaneproducenter, Vekoma fra Holland. Det vil kræve 130 lastvognstræk at fragte Fønix til Danmark.

Forventer normalt besøgstal i år
Fårup Sommerland er Nordjyllands største turistattraktion. Sidste år havde parken 396.474 besøgende, en nedgang på over 30 procent sammenlignet med en normal sæson.

Årets sæson i Fårup Sommerland varer til udgangen af efterårsferien i oktober. Der er dog ikke åbent alle dage uden for selve højsæsonen, men i alt bliver det til omkring 110 åbningsdage. Sidste år var der kun 95 på grund af coronakrisen.

Administrerende direktør Niels Jørgen Jensen sagde i april til STANDBY.DK, at han i år forventer, at Fårup Sommerland kommer op på cirka samme besøgstal, omkring 600.000, som et normalt år. Det skyldes blandt andet, at 80 procent af forlystelsesparkens gæster er danske, resten kommer normalt primært fra Norge, Sverige og Tyskland.

Fårup Sommerland kom i øvrigt ud af 2020 med et mindre underskud end frygtet. Sidste års corona-nedlukning gav færre åbningsdage, 95 mod normalt mellem 105-115, og dermed færre besøgende.

Forlystelsesparkens samlede omsætning faldt sidste år med 29 millioner kroner fra 133 millioner kroner i 2019 til 104 millioner kroner sidste år. Selskabets samlede resultat efter skat faldt fra et overskud på fem millioner kroner i 2019 til et underskud på én million kroner sidste år. Underskuddet havde dog været næsten 10,7 millioner kroner større, havde det ikke været for 10,6 millioner kroner i COVID19-hjælpepakker, fremgik det af årsregnskabet.

Danmarks 11. største turistattraktion
Hver år i juli udgiver VisitDenmark den årlige Attraktionsliste over Danmarks 300 største attraktioner. Den er baseret på besøgstal fra Danmarks Statistik, Foreningen af Forlystelsesparker i Danmark og frivillige indberetninger til VisitDenmark.

Fordi listen først er klar i juli, kendes tallene for sidste år endnu ikke.

Men i 2019 var Fårup Sommerland totalt nummer 11 over Danmarks største attraktioner. Fårup blev kun overgået af Tivoli, Dyrehavsbakken, Legoland, Zoo i København, Rundetårn, Djurs Sommerland, kunstmuseet Louisiana, Botanisk Have, Aquadome i Lalandia Billund og Tivoli Friheden i Aarhus.

Relaterede artikler:

Forlystelsespark forventer normalt besøgstal i år

VisitDenmark-formand: 2021 måske værre end 2020

Stor forskel på danskernes feriefavoritter i Danmark

Halvt så mange gæster i danske forlystelsesparker