Nyt flyselskab kom godt fra start

Der var ingen inviterede gæster til åbningsflyvningen, da Qatar Airways åbnede sin nye rute mellem sin hovedstad, Doha, og København fire gange om ugen. Alligevel var Airbus 319-flyet med plads til 110 passagerer, heraf otte på business class, fyldt. Og der var endda to overbookinger.

 

Selv om Qatar Airways er et mellemøstligt flyselskab, er det ikke så muslimsk, at det gør noget… Det serverer alkohol ombord – og der var champagne i gate C30 i Københavns Lufthavn, da selskabet tirsdag havde premiereflyvning til Kastrup. Den store kage, bestilt i sidste øjeblik, kom også frem til gaten – selv om kagen med noget besvær måtte gennem sikkerhedskontrollen.

 

Det interessante ved den første flyvning var, at Qatar Airways uden nogen stor markedsføring havde 80 gæster ved ankomsten fra Doha til København tirsdag morgen – og at mindst seks passagerer til den seks timers lange returflyvning til Doha kom fra andre selskaber. Qatar Airways har bl.a. samarbejde med Cimber Sterling, Lufthansa, SAS og norske Widerøe.

 

”Ca. 70 % af passagererne på første afgang er danske – nogle skal til Doha, andre videre til bl.a. Bangkok, Dubai, Katmandu i Nepal, Kuala Lumpur i Malaysia og Sri Lanka,” sagde Københavns Lufthavns salgsdirektør, Carsten Nørland, til Take Off og tilføjede, at Københavns Lufthavn har savnet mere kapacitet til Fjernøsten.

 

Sidste år sagde Vagn Sørensen, tidligere vicekoncernchef i SAS, til Take Off, at han anså flyselskaberne fra Den persiske Golf som en af de største trusler mod de europæiske flyselskabers ruter til Fjernøsten, herunder Australien.

 

Qatar Airways mener det alvorligt med Danmark. Mens mange flyselskaber dårligt nok har én ansat i København – har Qatar Airways 13 i København. Kontoret ligger i første omgang i Havnegade. Endnu er det ikke oplyst, hvem de ansatte er, udover at Pia Lind (i hvid jakke på Preben Pathuels foto) bliver landechef. Hun var 29 år i Swiss, bl.a. som nordisk chef, og var senest 1½ år salgschef i Avis Biludlejning. Avis oplyser efter påske navnet på hendes afløser.

 

Emirates fra Dubai var i 2006 så langt fremme om en rute til København, at der var sat dato på åbningen. Men så kom Muhammed-tegningerne – men sidste efterår, sagde Emirates’ koncernchef, Tim Clark, at man indenfor senest 24 måneder åbner på København.
Qatar Airways havde også i 2006 planer om en rute til København. Men da de hørte, at Emirates ville åbne på København, valgte de Stockholm, der nu beflyves dagligt.

 

København er en af Qatar Airways’ syv nye destinationer i 2010. I februar fik selskabet daglige afgange til indiske Bangalore. Ankara tilføjes 5. april, Tokyo 26. april og Barcelona 7. juni. Fra 24. juni flyver selskabet dagligt til brasilianske Sao Paulo og Argentinas hovedstad Buenos Aires.

 

Passagererne på den første flyvning fra Københavns Lufthavn skulle bl.a. til Bangkok, Dubai, Katmandu i Nepal, Kuala Lumpur og Sri Lanka.
I øvrigt bor Qatar Airways’ besætninger på 4-stjernede Crowne Plaza-hotel i Ørestad.

 

De kommende bookinger for Qatar Airways’ rute fra København er også gode, og selskabet forventer snart at udskifte sin Airbus 319 med et mere end 100 pladser større Airbus 330-fly.

 

Skrevet af Henrik Baumgarten