Havnen i nordnorske Honningsvåg har lige som andre erhvervsdrivende i regionen en stor del af sin årlige omsætning fra krydstogtskibe og deres passagerer. Arkivfoto: Wikipedia.

Nyt norsk lovforslag kan skade krydstogtturisme

Er et krydstogtskib mindst halvdelen af krydstogtet i norsk farvand, skal besætningen have norske lønninger, foreslås det. Det kan betyde færre krydstogtskibe og skade turismen, lyder kritik.

Det velmenende lovforslag fra Nærings- og Fiskeridepartementet i Norge skal modvirke social dumping, fordi besætningsmedlemmer på krydstogter er underlagt andre aflønningssystemer.

Bliver lovforslaget gennemført, kan det betyde, at krydstogtskibe, der sejler mindst halvdelen af krydstogtet i norsk farvand, holder sig væk fra for eksempel Nordnorge.

Det siger Daniel Myhre, daglig leder i af oplevelsesvirksomheden 71 grader nord i Norges nordligste kommune, Nordkapp kommune, til NRK, det norske modsvar på Danmarks Radio.

Dermed kan krydstogter, der starter i for eksempel nordtyske Kiel, i København og så videre, og som blandt andet skal besøge de norske fjorde, vælger at afkorte tiden i for eksempel Nordnorge, for ikke at blive ramt af de foreslåede nye regler.

Omvendt mener fagforeningen Norsk Sjømannsforbund, at bekymringerne er ubegrundede, og at krydstogtskibene fortsat vil sejle til Nordnorge, selv om besætningsmedlemmerne skal have højere løn.

182 krydstogtskibe
Krydstogter og krydstogtpassagerer er en vigtig indtægtskilde for mange virksomheder og kommuner i Nordnorge. I år har det nordlige Norge tilmelding om 182 anløb af krydstogtskibe med i alt cirka 250.000 krydstogtturister, for eksempel til havnen i Honningsvåg.

Turister fra hele verden kommer for at se nordlyset, fuglefjeldet og ikke mindst besøge Europas nordligste punkt, Nordkapp, skriver NRK. Frygten er, at lovforslaget kan få krydstogtskibene til at forkorte deres ophold i norsk farvand, for at undgå at skulle betale de højere lønninger.

”Vi frygter at krydstogtskibene vil droppe at komme helt op til Nordnorge,” siger Knut Arne Iversen. Han er daglig leder i Cruisenettverk Nord-Norge og Svalbard (CNNS) som repræsenterer 200 rejsebranchevirksomheder i det nordnorske.

Han bakkes op af havnechefen i Nordkapp kommune, Leif Gustav Prydz, der til NRK siger: ”At sige at jeg er bekymret, er en underdrivelse. Jeg frygter at indbyggere i Nordnorge (der lever af turisme, herunder krydstogtturisme, red.), ender med at skal have understøttelse fra det offentlige, fordi den norske regering vil sørge for bedre lønninger til filippinske besætningsmedlemmer på krydstogtskibene.”

Havnen i Nordkapp har cirka 60 procent af sine indtægter fra krydstogtskibe.

 

Relaterede artikler:

Norge vil begrænse arktisk krydstogtturisme

Dansk rejsebrancheaktør åbner i Norge

Norges Turistråd sætter fokus på kvinder i overgangsalderen