Nyt Norwegian-fly atter forsinket

LUFTFART: Boeing har for anden gang på kort tid udskudt leveringen af Norwegians første Boeing B737-800 MAX, der bl.a. kan bruges på langruter mellem Europa og USA. Årsagen er muligvis motorproblemer.

Norwegian vil bl.a. benytte sine kommende B737-800 MAX mellem f.eks. Skotland, Storbritannien og Skandinavien til mindre lufthavne i USA, bl.a. ved Boston og New York. F.eks. er Aalborg Lufthavn sandsynlig kandidat til at få en rute til en mindre lufthavn ved Boston eller New York.

Norwegian er europæisk søsætningskunde af B737 MAX, som selskabet har bestilt 108 eksemplarer af med plads til 150 passagerer. Den første transatlantiske B737 MAX-rute skulle være fra skotske Edinburgh – pga. forsinkelsen med MAX, må Norwegian indtil videre bruge ældre versioner B737-800 på ruten.

Nyhedsbureauet Bloomberg meddelte i weekenden, at Boeing for anden gang på kort tid har udskudt leveringen af de første B737 MAX til Norwegian. De første af flyene er på papiret klar til overdragelse til Norwegian, men der er åbenbart mindre motorproblemer, oplyser Bloomberg, der citerer både Boeing og Norwegian.

Ifølge Bloomberg bliver de første fly af typen nu efter planen leveret ’sidst i juni’. Det er anden gang indenfor en måned, at Boeing forsinker leveringen af Norwegians første fly af typen. I første omgang skulle flytypen være leveret sidst i maj, så 13. juni, men tidspunktet er altså igen rykket. Ifølge Bloomberg skyldes forsinkelsen ’mindre tekniske problemer med flyets motorer’.

Norwegian drøfter ’passende erstatning’ med Boeing pga. forsinkelserne, oplyser Norwegians kommercielle direktør, Thomas Ramdahl, ifølge nyhedsbureauet.

Boeing leverede i maj første B737 MAX til malaysiske Lion Mentari Airlines. Selskabet er med sine bestillinger på 201 eksemplarer største kunde af den nye flytype.

Boeing har bestillinger på over 3.400 eksemplarer af B737 MAX, der ifølge den amerikanske flyfabrik bruger ca. 15 pct. mindre brændstof end sammenlignelige typer.

Norwegian størst på USA

Ifølge Norwegian er selskabet det største europæiske flyselskab fra Europa til USA i antal ruter. Hovedparten af ruterne flyves med langruteflyene Boeing B787 Dreamliners.

Samlet har Norwegian i øjeblikket 55 ruter til USA, hvoraf de 48 ankommer fra Europa – resten fra de franske besiddelser i Caribien, Guadeloupe og Martinique.

Kommende Norwegian-ruter fra Europa til USA kommer i denne måned fra Barcelona, ligesom selskabet fra efteråret har planer om nye USA-ruter fra London Gatwick til Denver og Seattle.

Det oplyser Norwegians kommunikationsdirektør i USA, svenske Anders Lindström, der tidligere har været hos bl.a. SAS, til IPW Daily. Bladet udgives under den igangværende fagmesse for rejsebranchen, International Pow Wow, der i disse dage afvikles i Washington D.C.