Nyt statsejet selskab skal eje danske tog

Transportminister Ole Birk Olesen vil oprette et nyt statsligt selskab, der i fremtiden skal overtage indkøb og ejerskab af de danske tog fra DSB.

Ministeren slår samtidig fast, at det nye selskab skal gøre jernbanesektoren klar til markant mere udbud af togtrafik: ”Det vil være med til at sikre statens langsigtede økonomiske interesser i forhold til materielplanlægning og ligebehandling af nye operatører, når togtrafikken udbydes”.

Dansk Folkepartis transportordfører, Kim Christiansen, bakker op om modellen: ”DSB er i dag en stor virksomhed med mange kasketter. DSB har ansvar for stationer, materiel og værkstedsfaciliteter og skal også være operatør. Jeg tror, det er vigtigt, at man får isoleret materieldelen i et selskab, som står for ejerskab og udlejning. Det vil gøre, at DSB ikke kommer i en situation, hvor man skal leje tog ud til en konkurrent. Det kan godt være, at det vil give et forkert billede af prisen”.

Regeringen har som mål at sende flere danske togstrækninger i udbud. Det fremgår af regeringsgrundlaget.

Når togtrafikken i Midt- og Vestjylland skal i udbud i 2020, bliver der mulighed for også at overtage trafikken på Svendborgbanen og på strækningen Vejle-Struer, som i dag betjenes af DSB.

x

Læs Også

Boeing på storindkøb i Kina

Boeing-fabrikkerne har indgået kontrakter til en værdi af USD 600 mio. med kinesiske leverandører.

Kursen på Tivoli-aktier helt i top

Mandag morgen var Tivoli-aktien noteret til rekord-kursen 3150 efter de seneste dage at være steget jævnt

900.000 blev forsinket med tog

Årets tre første måneder har budt på togforsinkelser langt ud over det acceptable. 15 procent af alle DSBs passagerer måtte se i øjnene, at de kom for sent.

Fly-kapring var falsk alarm

En Airbus 340-600 fra Virgin Atlantic på vej fra London Til New York, fik midt ude over Atlanterhavet en melding om, at flyet måske var ved at blive kapret.

Salg af Maersk Air kostede A. P. Møller flere millioner kr.

A.P. Møller måtte skyde 300 mio. kr. ind for at genetablere egenkapitalen og leve op til koncernens egne regnskabsprincipper.

Afgørende sommertest for SAS i dag

Trafiktallene for juni vil give en strømpil om resultatet i andet kvartal, som skal betyde et plus for, at man kan tro, SAS er på vej til målet med at vende udviklingen i år.