John Tobiesen, Ejer og direktør TID TIL RO, (Privatfoto)

Om shistorme og rejsevejledninger

AKTUEL KOMMENTAR: UM har malet hele verden orange, hvilket er for unuanceret, mener John Tobiesen, der driver en dansk rejsearrangør fra Cypern. Han hylder kontroversiel dansker, der trodser vejledningen.

Af John Tobiesen, Ejer og direktør hos TID TIL RO ApS

Den seneste tid er der startet en mindre shitstorm mod den kontroversielle smykkedesigner Mai Manniche, der har valgt at rejse til Cypern på ferie til juli, og som ifølge Aftenshowet har valgt at trodse myndighedernes anbefaling.

Sagen er bare den, at der er ikke nogen myndighed, der fraråder hende at rejse. Vi har et regeringsledet ministerium, som gør det. Og det er noget helt andet.

Mange tror fejlagtigt, at Udenrigsministeriet er en myndighed. Det mener jeg ikke at den er i denne her sammenhæng. Det er en del af regeringens administration, styret af en udpeget minister, der er en del af regeringen selv, og det kan under ingen omstændigheder udstede rejseforbud.

Det kan lukke Danmarks grænser, men det er noget ganske andet.

Benytter tyske rejsevejledninger
I øvrigt laver Udenrigsministeriet ikke engang rejsevejledninger for Cypern. De dækker simpelthen ikke landet.

Det stoppede man med at lave for mange år siden, da man sparede ambassaden i Nicosia væk. I stedet har man i cirka 10 år henvist til rejsevejledningerne udarbejdet af andre landes udenrigsministerier.

Eksempelvis den tyske.

Udenrigsministeriet linker selv til de tyske rejsevejledninger på deres hjemmeside, når man går ind under rejsevejledninger -> Cypern.

Og læser man den tyske rejsevejledning for Cypern, vil man se at der ikke er nogen som helst problemer med at rejse til landet.

Verden i orange farver
I det hele taget er det svært at tage de danske rejsevejledninger alvorligt, når Udenrigsministeriet ikke engang gider sætte sig ned og lave dem. Man har bare malet hele verden orange. Inklusiv de lande, hvor man ikke engang har en ambassade, og derfor dybest set ikke aner noget som helst om hvad der foregår.

Udenrigsministeriet ved i hvert fald ikke ret meget om hvad der foregår i Cypern.

Udenrigsministeriet er også stoppet med at opdatere rejsevejledningerne. De er ganske enkelt blevet fjernet, og erstattet det med et stort orange verdenskort.

Det er alt for unuanceret og fuldstændig værdløst for borgerne. Hvis man som ministerium vil gøre sig fortjent til at blive taget nogen lunde alvorligt, må man nødvendigvis også sætte sig ned og lave et ordentligt stykke arbejde.

Jeg frygter desuden at Udenrigsministeriets orange verdenskort og suspenderede rejsevejledninger er et stærkt farvet politisk værk. Udenrigsministeriet er som bekendt regeringens forlængede arm. Den er politisk.

Jeg betvivler ganske enkelt fagligheden. Det uddyber jeg senere.

Verden er farlig for danskere – men ikke for tyskere
Jeg kan nemlig på ingen måde få det til at passe, at verden er ond og farlig for en dansker, når den ikke er det for en tysker. Og jeg har langt mere tillid til den tyske ganske detaljerede rejsevejledning, end til en orange plet på et kort i et dansk ministerium, der ikke engang har egen repræsentation.

Udenrigsministeriet har i øvrigt lavet en administrationsaftale med den tyske ambassade i Nicosia. Den har man lavet fordi man sparede den danske ambassade væk.

Aftalen betyder, at hvis en person bosat i Cypern med visumpligt til Danmark, skal søge om visum, så skal det ske på den tyske ambassade, hvor det også sagsbehandles af tyskerne.

Vores regering betror altså tyskerne hele vores visumsystem inklusiv vores grænse (!). Hvorfor skulle jeg som borger, så ikke betro tyskerne en simpel rejsevejledning. Særligt, når den er velopdateret og ualmindelig detaljeret?

Det synes jeg er mærkværdigt.

Større smittetryk i København
Jeg kan i øvrigt slet ikke forstå, at man fraråder ikke-nødvendige rejser til eksempelvis Cypern. Danmark har cirka 500 procent flere COVID-19-relaterede tilfælde og dødsfald, end Cypern per million indbygger.

Kilde: https://bit.ly/30frR5V

Det betyder således, at hvis man aflyser sin rejse til Cypern og i stedet holder den i København, så ØGER man risikoen for at ‘tage smitte med hjem’ med 500 procent.

Man kan synes og mene meget om Mai Manniche, men når hun vælger at holde ferie i Cypern, fortjener hun i virkeligheden en medalje i stedet for en shitstorm.

500 procent! Det er da samfundssind!