Ordre til Iberias piloter: 20 pct. ned i løn og 23 pct. op med produktion

Det ligner et ultimatum, hvis man skal redde nogle af de 537 piloter, som står til afsked, og nu er de parate til at forhandle om deres årsløn på godt en mio. kr. – Selskabet taber fortsat en mio. euro om dagen.

Iberia kalkulerer med at reducere medarbejderstaben inden 2015 med 20 procent eller ca. 4.500, heraf 537 ud af 1.400 piloter. Det skal være afklaret inden udgangen af denne måned. De samlede personaleomkostninger – efter at British Airways har overtaget – skal reduceres med 30 procent i løbet af de næste to år.

En pilot tjener i gennemsnit (der er mange ældre) ca. 1,2 mio. kr. i Iberia til sammenligning 20 procent mere end i LAN Chile, hvor piloterne også præsterer 23 procent mere flyvetid på årsbasis. En pilot hos det spanske lavprisselskab Vueling tjener til sammenligning ca. 650.000 kr.

Piloterne har nu erkendt alvoren og i stedet for igen at true med strejke, har de meddelt, at der er parate til forhandlinger.

International Airline Group (BA) måtte i november notere et driftstab på Iberia-eventyret ca. to mia. kr. i årets første ni måneder.

”Og vi taber fortsat èn mio. euro (ca. 7,5 mio. kr.) om dagen,” siger Iberias talsmand Santiago de Juan.

Der er næppe tvivl om, at briternes tålmodighed i det spanske er på bristepunktet.