Påsketrafik under forandring

PÅSKEKLUMME: Jeg er begyndt at tvivle på den med, at ’det danske vejr ikke spiller nogen rolle for turismen. Det er bare et spørgsmål om den rigtige påklædning’. – Storbyturismen vinder frem.

Af Ejvind Olesen

Påskevejret skuffer oftere end det glæder. I hvert fald hvis man skal holde ferie i Danmark. Uanset om påsken falder i marts eller i april er vejret lunefuldt på vore breddegrader.

Udsigten i år går vi let henover. Med mindre man da ejer en campingplads eller en udendørs restaurant. Eller har tænkt sig at drage i sommerhus med hele familien. Der er ingen global opvarmning på vej den næste uge eller to. Det troede vi for to år siden, da påskehøjtideligheden skrævede ind over både marts og april. Vi fik både nattefrost og sne helt hen til 7.-9. april.

Det danske vejr betyder rent faktisk noget for rejsebranchen med vidt forskellige fortegn. Og har altid gjort det. Forskellen mellem Fårup Sommerland og Spies Rejser er markant. Den ene part håber på mildt og sommerligt vejr herhjemme. Den anden ved, at salget går forrygende, jo koldere aprilsvejret er på de danske breddegrader.

Hvis vi har råd, er vi til enhver tid parat til at komme hen, hvor Solen skinner, når vi har fri. I år er det bare anderledes. Charterrejserne er, efter hvad man forstår, stort set udsolgte. Til gengæld vinder storbyferien frem med de nye lavpriser på rutefly. De tager deres del af leisure trafikken i fremtiden, især omkring højtiderne, hvor de har god plads, fordi businesstrafikken går meget ned.

De, der ser vejrudsigten og beslutter sig i sidste øjeblik, har nye muligheder med rutefly. Charterferien vælges tidligere og tidligere, også på grund af aggressiv markedsføring, mens en kort tur, nogle få dage ved en højtid, ofte kan fås i sidste øjeblik med et af de fortsat flere rutefly til forskellige destinationer. Dog med mest vægt på storbyer.

Charterselskaberne har forhøjede priser i påskeferien, lavpris ruteselskaber har det modsatte.

I udlandet er der heller ingen forandring i klimaet. For nogle år siden, da jeg var på Sicilien, sneede og regnede det i Rom i hele påsken, og der var næsten uvejr over Peterspladsen. På Sicilien regnede det hver dag. I år ligner det sol og 22 grader i Rom.

I går sendte Norwegian et budskab ud til kunderne: ”Hvis du ikke skal på påskeferie, er det godt, der ikke er så længe til sommerferien. Book nu, priser fra 299 kr. for en enkeltbillet.”

Chartertrafikken har et forspring, fordi de også sidder på de gode hoteller i sommerens højsæson. Det er for rejsebranchen også et spørgsmål om, hvor godt vi husker.

Efter en af de mest regnfulde danske somre i mands minde fostrede (vistnok) Tjæreborg en annonce med billede af en øde danske strand i regnvejr med følgende tekst: ”Husker du sidste sommer”. Den gik rent hjem.

Jeg vil tro, at der er betydelige rabatter over det danske land de kommende dage. Ifølge booking.com ser det ud til, at der er fra 30 til 60 procent rabat på hoteller i København og omegn. Man kan stadig gå en tur i Tivoli eller på Bakken, og Forsytiaen blomstrer.

I vor egen verden holder vi også påskeferie på standby.dk og takeoff.dk indtil tirsdag morgen18. april. Da vender vi tilbage med fornyede kræfter. Uanset vejret.

God påske