Pokaluddeling i lufthavnen

Årets prisvindere hos Danske Flyvejournalister, Luftfartspokalen gik til adm. direktør i Naviair, Morten Dambæk, til venstre, mens Karina Bergstrøm Larsen fra danske Satcom1 modtog Ellehammer Prisen. Til højre formand for Flyvejournalisterne, Preben Kjær.

Årets prisvindere hos Danske Flyvejournalister, Luftfartspokalen gik til adm. direktør i Naviair, Morten Dambæk, til venstre, mens Karina Bergstrøm Larsen fra danske Satcom1 modtog Ellehammer Prisen. Til højre formand for Flyvejournalisterne, Preben Kjær. Foto: Preben Pathuel

HÆDER: Danske Flyvejournalister uddelte i fredags sine to årlige hædersbevisninger, Luftfartspokalen og Ellehammer Prisen ved sammenkomst i Københavns Lufthavn. Mens det er svært for kvinder at vinde Luftfartspokalen, har de nemmere ved at lande Ellehammer Prisen. Sådan var det også i år.

(Se flere billeder nederst)

Ved prisuddelingerne i Vilhelm Lauritzen-terminalen i Københavns Lufthavn gik Luftfartspokalen til adm. direktør Morten Dambæk fra den danske luftrumskontrol, Naviair.

Ellehammer Prisen blev modtaget af Karina Bergstrøm Larsen, medejer og medstifter af Satcom1. Den danske højteknologivirksomhed leverer satellitlinjer så f.eks. statsoverhoveder fra privatfly kan telefonere og kommunikere, mens de flyver.

Pokaloverrækkelserne skete ved Danske Flyvejournalisters store årlige julefrokost med over 100 indbudte gæster. Sponsorerne af det flotte arrangement var, nævnt alfabetisk, Hotel Bella Sky, Jet Time, Københavns Lufthavn, SAS, Stand By og Thomas Cook Airlines.

Luftfartspokalen blev i år uddelt for 64. gang. Den er ”en hæder til personer, der har ydet særlig indsats for dansk flyvning og luftfart.”

”Og årets modtager opfylder alle kriterierne,” sagde Flyvejournalisters formand, Preben Kjær, i sin motivation for bestyrelsens valg af Morten Dambæk.

”Du har gennem årene brugt traditionelle og utraditionelle metoder for at nå jeres mål.”

Naviairs direktør sagde i sin takketale bl.a.:

”Jeg er virkelig stolt over, at være fundet værdig til at modtage pokalen. Luftfart har altid betaget mig. Jeg ved godt, at Luftfartspokalen er en personlig hædersbevisning. Men det er vigtigt at understrege, at alle de resultater, jeg har været med til at opnå, er opbygget på grundlag af samarbejdet med ildsjæle og via stor indsats fra de hundredvis af dygtige kolleger i Naviair. Derfor vil jeg dele æren for pokalen med dem.”

Danske Naviair er langt fremme i arbejdet med at harmonisere den europæiske lufttrafikstyring. Med opgradering af de tekniske systemer blev kontrolcentralen i København blandt de første europæiske kontrolcentraler som skal benytte fælles systemer til at styre lufttrafikken, i Naviairs tilfælde i den danske del af det fælles dansk-svenske luftrum.

Sidste år var der 640.000 flyvninger til og fra danske lufthavne samt over dansk luftrum; omkring 70 pct. var overflyvninger. Fra årsskiftet sænkes prisen for overflyvning af dansk luftrum 11 pct.

Ellehammer Prisen ”uddeles til person, der har fortsat Jacob Chr. Ellehammers pionerarbejde til gavn for flyvningens udvikling eller sikkerhed,” hedder det i foreningens statutter.

Her modtog direktør Karina Bergstrøm Larsen prisen på vegne af Satcom1, som leverer kommunikationssystemer til privatfly og business jets verden over. Siden virksomheden blev etableret i 2003, er omsætning og medarbejderantal mangedoblet. Alene fra 2012 til 2013 steg omsætningen 100 pct.

I begrundelsen for at bestyrelsen for Flyvejournalisterne havde valgt Satcom1 som årets modtager, sagde bestyrelsesmedlem, Andreas Krog:

”Ellehammer Prisen gives i år for et stykke pionerarbejde – til en lille virksomhed fra Greve som forsyner flyselskaber med bl.a. internetforbindelser, når de er i luften.”

I sin takketale sagde Karina Bergstrøm Larsen:

”Satcom1 har nu over 30 ansatte og en omsætning på mere end 100 mio. kr. Vi omsætter mest i f.eks. Mellemøsten, Rusland og Kina, hvor vi leverer udstyr til alt fra små Dornier jetfly til de store Boeing 747-8.”

Luftfartspokalen er blevet uddelt siden 1948. Kun én gang er den gået til en kvinde, daværende direktør for SAS i Danmark, Susanne Larsen, i 2007, mens Danish Air Transport-ægteparret Kirsten og Jesper Rungholm, sammen modtog prisen i 2003.

Ellehammer Prisen har været uddelt siden 1992 og er fem gange blevet tildelt en kvinde.

Læs mere om Danske Flyvejournalister og de to priser på hjemmesiden: flyvejournalister.dk

Alle fotos er taget af Preben Pathuel