Politikere for alvor trætte af IC4

IC4_værkstedDen borgerlige opposition er enige med SF og Enhedslisten om en opfordring til regeringen om at indkalde til forhandlinger om, hvordan man kan udfaset IC4-togene og erstatte dem indtil elektrificeringen er på plads i 2025.

Baggrunden er, at Trafikstyrelsen har slået alarm på grund revner i lejeskålen ved akselhjullejerne. Trafikstyrelsen kræver, at DSB afleverer en ny sikkerhedsvurdering senest mandag klokken 12, skriver epn.dk.

Trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen fra Venstre mener, der bør laves et bredt forlig om, hvordan man erstatter togene fra AnsaldoBreda: ”Der skal laves en plan for, hvordan vi udfaser IC4 så lempeligt som muligt for både passagerer og skatteydere. Vi kan ikke basere togdriften på upålidelige tog”.

Også Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten har mistet tiltroen til IC4: ”Regeringen må finde en afviklingsplan. Jeg ser ingen grund til at have 150 mand gående og reparere tog, som dybest set er håbløse”, siger Dansk Folkepartis trafikordfører, Kim Christiansen.

Enhedslistens trafikordfører, Henning Hyllested; ”Vi kan ikke basere noget som helst på IC4. De er alt for upålidelige, og vi er nødt til at lave en nødplan. Der skal en akut løsning til nu”. Han bakkes op af SFs trafikordfører, Karsten Hønge: ”Det er for meget hoppen fra tue til tue. Vi har ikke brug for mere håb, men for en samlet plan og gerne én, som kan skaffe danske arbejdspladser”.

Socialdemokraternes trafikordfører, Rasmus Prehn, peger på, at regeringen sammen med Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten netop har købt 67 dobbeltdækkervogne, der kører på Sjælland og Lolland-Falster: ”De kan løse meget af problemet, men selvfølgelig er vi villige til at tale om tingene. Jeg er ikke så sikker på, at man skal afskrive IC4 endnu. Måske kan de 19, der kører i dag, blive til endnu flere – og en skrotning er et nummer for nonchalant”.

Både Venstre og Dansk Folkeparti har krævet, at IC4 tages ud af drift omgående, men i DSB afviser sikkerhedschef Lars Nordahl Lemvigh, at man går på kompromis med sikkerheden ved at lade togene køre videre.