Politisk opbakning til nye taxfree-regler

Fra begge sider af Folketingssalen er der opbakning til Københavns Lufthavns ønske om at ændre reglerne, så flypassagerer kan købe toldfrie varer, når de er landet i lufthavnen, så man slipper for at belaste miljøet unødigt ved at slæbe spiritus og cigaretter med ombord på flyet.

 

»Det afgørende for at handle taxfree er, at man har været uden for EU. Så for min skyld kunne man lige så godt købe sine varer i den lufthavn, hvor man ankommer, frem for der, hvor man rejser fra. Det vil give færre gener fra håndbagage, færre security-problemer og mere miljøvenlighed. Så det kunne være et stort fremskridt,« siger Venstres katteordfører, Torsten Schack Pedersen, som får opbakning fra De Konservative.

 

Socialdemokraterne kalder det »sund fornuft« at ændre reglerne. »Det er jo vanvittigt, at der sendes en masse varer til Thailand, som danskerne så slæber med hjem på flyet, når det kan købes i København. For luftfart og transport er noget af det, der i høj grad belaster miljøet,« siger skatteordfører Nick Hækkerup.

 

Skatteministeren undersøger netop nu, hvordan det kan gøres uden at stride mod internationale aftaler. Oplægget ventes klar i løbet af august.

 

Hos SAS svarer den ekstra vægt til taxfree-vare til et brændstofforbrug på 50 ton, hvilket giver 157 ton CO 2.

 

I Island og Norge, der ikke er bundet af EU-regler, har man gode erfaringer med salg af toldfrie varer efter ankomst. »Siden vi indførte muligheden for tre år siden er næsten halvdelen af vores taxfree-salg rykket til ankomsten, især de tunge varer som spiritus og vin,« siger Esben Ettre, kommerciel direktør i Gardermoen Lufthavn i Oslo, hvor der ifølge direktøren sælges taxfree varer for 1,8 mia. kr.

Skrevet af Hanne Aaen Lassen